Vil et vegetarisk kosthold gjøre samme nytten?

2017 Jan 25, 2017

Først vil jeg bare si tusen takk for at du abonnerer på dette nyhetsbrevet. Jeg håper det kan inspirere deg til å få et lettere liv. Vit også at du ikke er alene. Vi er mange som har lett etter en løsning i lang tid, og for noen av oss har Bright Line Eating vært redningen.

Husk også at du kan sende meg spørsmål om alt du måtte lure på. Jeg lover at alle får svar!

Anne Marie har sendt meg flere gode spørsmål. Hun skriver:

«Min livssituasjon i øyeblikket tilsier ikke at jeg kunne melde meg på Boot Camp akkurat nå. Så jeg håper på nye muligheter senere. I mellomtiden prøver jeg litt på egen hånd. Du vil vel nødig røpe for mye, men jeg er veldig nysgjerrig på om «dietten» i Bright Line Eating tillater melkeprodukter? Og hvorfor ville ikke et vegetar/vegankosthold gjøre samme nytten som Bright Line Eating mht vektnedgang? (Imidlertid har jeg lyttet med stor interesse til dette som handler om hjernens betydning i dette med forsøk på vektnedgang).

Og et lite spørsmål til:

I webinaret ble det understreket dette med at synderen er sukker og mel. En illustrasjon ble gitt som handlet om at enkelte narkotiske stoffer er avhengighetsdannende og farlige i malt form, men ikke som plante. Jeg maler nøtter og frø til mel og lager brød av det. Ødelegger jeg da for meg selv? Er mel av alle slags næringsmidler forbudt?»

Mitt svar:

Takk for gode spørsmål, Anne Marie! For å ta det første først:

Bright Line Eating tillater alle former for melkeprodukter, inkludert yoghurt, melk og ost.

Det er også mange som kombinerer vegetarisk eller vegansk kosthold med Bright Line Eating, med stort hell. Når du lurer på om et vegetar- eller vegankosthold vil «gjøre samme nytten» med tanke på vektnedgang, er svaret nei. Det er fortsatt mulig å spise for mye selv om man kutter ut alle former for animalske produkter. En som er overvektig vil derfor ikke nødvendigvis finne en varig løsning selv om vedkommende legger om til et vegetarisk eller vegansk kosthold.

For å bruke meg selv som eksempel: I 2013 utforsket jeg Raw Food i en kort periode. Du kan tro jeg ble glad da jeg oppdaget alle den fantastiske «kosematen» det var lov å lage som del av denne «dietten». Jeg lagde «sjokoladepålegg» med knuste nøtter og råkakao, sjokolademousse med avocado og kakao, og energibarer med råkakao og kokosfett, søtet med akasiehonning og tørket frukt. Godt mulig at det var «sunnere» enn andre alternativer, men det var fortsatt fullt mulig å spise alt for mye av det gode…

Verken vegan, vegetar, raw food eller en hvilken som helst annen merkelapp er noen garanti for at maten er sunn. Hjernen vår må også «trenes opp» eller kodes om til å spise en begrenset mengde, slik vi gjør gjennom Bright Line Eating.

Når det gjelder mel basert på nøtter og frø må jeg dessverre også skuffe deg. Det er ikke i tråd med Bright Line Eating. Et av de viktigste prinsippene i dette kostholdet er nemlig at vi spiser «hel mat», altså ikke råvarer som er raffinert. Årsaken til dette er, som Susan forklarer så godt i en av sine videoer, at kroppen reagerer annerledes på pulverisert mat enn næringsstoffer som kommer i sin naturlige form, pakket inn i fiber. Av samme grunn anbefaler hun at man dropper smoothien. Spis heller hel frukt!

Med andre ord – som du selv er inne på – mel av alle slag er forbudt, uansett om det er basert på nøtter, grønnsaker, korn eller poteter. (For å være helt presis: Susan gjør et bittelite unntak for en helt spesiell type bønnepasta, av merket Explore Asian. Jeg har ikke undersøkt om dette merket finnes i Norge, men det er mulig å bestille på nett.)

Håper du fikk svar på det du lurte på, Anne Marie!

* * *

Og har du noen spørsmål som du ikke har fått svaret på, så send meg en mail.
Husk at det ikke finnes dumme spørsmål. Bortsett fra de som ikke blir stilt!

Vi sees!
Beste hilsen Irina

Sliter du med overvekt, søtsug eller smerter?

Her får du oppskriftene som har hjulpet tusenvis

Fyll inn navn og e-post for å motta GRATIS oppskrifter til frokost, lunsj og middag tilpasset kvinner, som vil ned i vekt ⤵️