Hva skal jeg spise til middag

2017 Jan 25, 2017

Jeg fikk en telefon fra en studievenninne her forleden. Hun meldte seg på Bright Line Eating høsten 2016, og er veldig happy med resultatene så langt – bedre fordøyelse, mindre cravings og mer energi. Men vekten – den står bom stille.

«Jeg er ikke overrasket», sier hun. «Jeg følger nemlig opplegget til punkt og prikke til frokost og lunsj. Men så kommer middagen. Og da sprekker jeg. Får jeg aner ikke hva jeg skal spise! Jeg er ikke som deg, som liker å lage mat og fryser ned porsjoner til travle dager. Jeg vet knapt nok hvordan jeg skal lage mat! Å servere en tallerken med et halvt hode isbergssalat funker ikke!»

Dermed ender hun opp med å spise «feil» mat – som igjen fører til at den ønskede vektnedgangen uteblir.

Kort oppsummert: Dama er motivert for å få det til, men trenger hjelp. Det har jeg lovet at hun skal få.

Hennes enkle spørsmål til meg er: «Hva skal jeg spise til middag?!»

Mitt beste tips til deg, kjære venninne, og alle andre som sliter med det samme: Gjør det enkelt! Finn noen favoritter og hold deg til disse, og utvid heller repertoiret etter hvert.

Husk også å sjekke ut FB-siden Spis deg fri. Der har jeg allerede postet et par oppskrifter, og flere er på vei.

For de fleste vil det være enkelt å få i seg nok protein, gjennom «vanlig» middagsmat som kjøtt, fisk, kylling eller linser. Innimellom er det også helt greit å spise blandingsprodukter som kjøttkaker, fiskekaker og denslags, så lenge det ikke står mel eller sukker blant de tre første ingrediensene.

Lurt protein-tips!
Jeg sørger også alltid for å ha et lite lager av usaltede nøtter og rent peanøttsmør (f.eks. den økologiske varianten fra Mills, med grønt lokk). Det er min back up-løsning på protein, hvis skapet skulle være tomt for alle andre proteinkilder. Nøtter kan brukes som topping på salat og supper, eller spises som en liten «dessert» på travle dager. (Jeg vet også om flere som har med seg et lite beger eller en liten pose nøtter i vesken, ferdig oppmålt, i tilfelle de ender opp på en restaurant der det eneste alternativet til lunsj er en grønn salat. Med nøtter i bakhånd er de sikret et komplett BLE-måltid, nesten uansett.)

Min teori er at de fleste har størst problemer med å få dekket inn grønnsaksrasjonen, ettersom denne er mye større enn de aller fleste er vant til. Derfor deler jeg nå noen av mine absolutte favoritter med deg – oppskriftene jeg vender tilbake til, gang etter gang. Det beste med disse rettene er at de kan lages opp i store porsjoner, og så er det bare å veie opp den porsjonen du skal ha til middag. Men før jeg kommer så langt lurer jeg på én ting:

Hva er dine middagsfavoritter? Send meg gjerne en mail med oppskrifter og tips, så kan jeg dele dem i kommende nyhetsbrev og på FB-siden Spis deg fri. Legg gjerne ved et bilde også, hvis du har.

OBS! Hvis du ikke ønsker at jeg skal kreditere deg for oppskriften, så gi beskjed. At noen ønsker å forbli «anonyme bidragsytere», er selvsagt helt i orden 🙂

* * *
Bakte rotgrønnsaker

4 gulrøtter
4 små rødbeter
1/2 sellerirot
evt. andre rotgrønnsaker, f.eks. pastinakk, kålrabi, persillerot m.m.
1/2 dl balsamicoeddik
0,2-0,5 dl solsikkeolje
tørket salvie, rosmarin, timian, basilikum, oregano m.m.

Skrell og kutt alle grønnsakene i grove biter. Ha oppi ildfast form. Bland eddik, olje og krydder, og hell over grønnsakene. Bland godt. Bakes på 180 ºC i 60 minutter. Vend på grønnsakene en gang i blant, hvis du gidder. Smaker også godt kaldt, og kan oppbevares i kjøleskap inntil én uke.

* * *
Irinas favorittsuppe

I denne suppen du bruke akkurat hvilke grønnsaker du vil. Jeg pleier å tømme grønnsaksskuffen søndag ettermiddag, og lage suppe på det som er igjen. Ofte kan det være noe sånt som dette:

1 løk, rød eller gul
4 gulrøtter
1 selleristang eller sellerirot
1 purreløk
1 chili
4 hvitløksbåter
1 boks hakkede tomater
1 eller 2 paprika
1 ss mørk kjøttbuljong eller 1 terning buljong
salt, pepper
masse tørkede krydderurter, f.eks. Provencekydder, oregano, timian, salvie eller rosmarin
0,5-10 dl suppe (avhengig av hvor tjukk eller tynn du ønsker suppen)

Kutt alle grønnsakene i biter. Hell over buljong, krydder og vann. Kok opp. La det koke i 20 minutter, til alle grønnsakene er møre. Jevn det hele med en stavmikser.

Siden det er en del væske i denne oppskriften, kan det være vanskelig å vite hvor stor 1 porsjon er. Her bruker jeg litt sunn fornuft. Hvis den er veldig tjukk etter at jeg har stavmikset den, veier jeg opp 4 oz ekstra. Hvis den derimot er tynnflytende, måler jeg opp 8 oz ekstra.

Hvis du ønsker et komplett måltid, kan du toppe suppen med nøtter eller revet ost (som protein) og en stor klatt lettrømme (som fett). Legg merke til at jeg da tilsetter toppingen etter at jeg har målt opp suppeporsjonen.

Eller – du kan tilsette en pappboks med linser fra GoGreen. 1 boks = 1 porsjon protein.

Enklere blir det nesten ikke.

Her er det viktig å huske på at suppen også kan lages med latterlig få ingredienser! På virkelig skrinne dager er det mulig å koke suppe på 1 løk, en boks hakkede tomater, litt salt og provencekrydder. Jeg tuller ikke! Det blir kjempegodt.

* * *

Her kommer en litt mer avansert oppskrift, for de dagene du ønsker å gjøre litt mer ut av middagen – eller til en gang du får gjester. Denne er en fryd for øye og magen, og kan gjerne tilberedes dagen før du skal servere den:

Irinas thaisalat

4 oz kongereker ** (valgfritt: marinert i 1 ss olje med finhakket chili, hvitløk og ingefær)
6, 10 eller 14 oz grønne grønnsaker – f.eks. en kombo av revet agurk, salat og finhakket koriander
6 oz mango og søte granatepler * (kun til lunsj, sløyfes til middag)
2 oz avocado ** (du kan velge om du vil ha avokado, eller om du vil bruke marinaden fra kongerekene som din fettrasjon)

Bland det hele forsiktig sammen. Hvis du ikke ønsker å gå ned i vekt, eller allerede har nådd målvekten din, er det veldig godt å blande inn byggris, bulgur eller quinoa i denne salaten.

Enjoy!

* * *

Helt til slutt: Fyll opp fryseren med frosne grønnsaker! Det finnes vanvittig mange gode varianter der ute. Kvaliteten er som regel meget bra, og utvalget er forskjellig fra Rema til Coop til Meny. Gå på skattejakt i frysedisken.

Det er også kommet flere gode frosne vegetarvarianter de siste årene, som er helt i tråd med Bright Line Eating. Så lenge det ikke står sukker eller mel blant de tre første ingrediensene, er du trygg.

Ønsker du flere oppskrifter? Send meg en mail. Det kan også være nyttig for meg å vite hva som har vært din favorittmat tidligere. Var du en pastaelsker? En som alltid måtte ha taco på fredag? Pizza på lørdager? Eller biff på søndager? Gi meg en lyd, så skal jeg gi deg noen tips som kan inspirere deg til å lage god mat på en ny måte.

Det var alt i denne omgang. Håper å høre fra deg!

Vi sees!
Beste hilsen Irina

ps. Jeg vet at ikke alle er fans av Facebook, men hvis du vil ha mer påfyll, så titt gjerne innom FB-siden Spis deg fri.

Sliter du med overvekt, søtsug eller smerter?

Her får du oppskriftene som har hjulpet tusenvis

Fyll inn navn og e-post for å motta GRATIS oppskrifter til frokost, lunsj og middag tilpasset kvinner, som vil ned i vekt ⤵️