Hva skal jeg kose meg med på kvelden?

2017 Feb 01, 2017

Bright Line Eating innebærer en stor omstilling for de aller fleste. Det gjelder både hva vi spiser og drikker, hvordan vi spiser, når vi spiser – og alt vi ikke lenger putter i oss.

I mitt «gamle liv» var jeg vant til å spise mange små måltider om dagen. Jeg spiste små porsjoner med brød og knekkebrød (med og uten pålegg), en håndfull nøtter, yoghurt, oppskåret frukt og grønt, kjeks og alt det andre. Eller – for å være helt ærlig: Det var ikke snakk om «små måltider». Konstant småspising er trolig en mer presis betegnelse.

Når jeg satt i bilen gikk det stort sett i sukkerfrie halspastiller. Fisherman's Friend og Ricola var to gjengangere. Innimellom knasket jeg så mange at jeg fikk alvorlige magesmerter.

Kjenner du deg igjen? Send meg gjerne en mail om fortell meg hva som er dine største utfordringer når det kommer til mat.

For å hindre total blodsukkerkræsj om ettermiddagen, spiste jeg gjerne restene i matpakkene til jentene mine når de kom hjem fra skolen. Mens jeg ryddet inn i oppvaskmaskinen eller rørte i grytene kunne jeg stappe i meg en eller to brødskriver med skinke, smøreost eller brunost like før middagen var klar. Hvis det lå igjen noen oppskårne gulrøtter i bunnen av matboksen, tok jeg gjerne de og.

Når kvelden kom, og jentene var i seng, endte jeg ofte på «raid»… Ut på kjøkkenet, luske rundt i skuffer, titte i kjøleskapet for å sjekke om det var «noe som fristet». Jakten endte sjelden resultatløst, for å si det sånn.

Alt dette kom jeg til å tenke på da jeg leste mailen Tone har sendt meg.

Tone (48) skriver:

«Takk for inspirerende nyhetsbrev. Jeg er ikke i en situasjon foreløpig at jeg kan hoppe helt i det. Jeg har noen kilo for mye, men er ikke overvektig. Imidlertid sliter jeg en daglig kamp for å holde vekta stabil. Det betyr at jeg kjenner meg veldig igjen i å ha konstant cravings, konstant sulten, sliten og plages med blodsukkersvingninger.

Spiser ganske sunt, men drikker nok for mye vin for å «kose meg» på kvelden. Har kuttet ut sukker helt og spiser lite brød, men glutenfrie knekkebrød med chiafrø eller havregrøt til frokost/lunsj. (Tåler ikke gluten). Synes største utfordringen er å finne noe å «kose» meg med på kvelden som ikke er vin og tenker at jeg må kutte ut dette nå for å få det bedre. Samtidig er dette en dårlig uvane som ikke jeg finner så lett å kutte ut.

Det andre er at jeg ofte er så mye sulten, dvs. metthetsfølelsen varer så kort. Jeg har ikke forsøkt tre «store» måltider enda, men kanskje man da stabiliserer seg/venner seg til det? Dette var kanskje mer et hjertesukk enn spørsmål…»

Mitt svar til Tone:

Først og fremst – takk for store og viktige spørsmål. Jeg tror mange kan kjenne seg igjen i den tilstanden du beskriver, meg selv inkludert.

Kveldene var alltid det vanskeligste tidspunktet for meg. Jeg kunne bokstavelig talt vandre ut på kjøkkenet, nærmest ubevisst, på jakt etter et eller annet å putte i munnen. Flytende, vått, tørt, varmt eller kaldt. Det spilte ikke så mye rolle. Et eller annet jeg kunne kose meg med. Som regel ble det noe med «mel eller sukker» – eller en kombinasjon.

Jeg vet at dette høres rart ut, men etter at jeg gikk all in på Bright Line Eating, har disse cravingsene rett og slett opphørt. De er borte. Eksisterer ikke lenger. Når jeg vil slappe av på kveldstid, enten det er sammen med barna mine, kjæresten, gode venner, eller alene med en god bok eller foran TV-en, lager jeg med meg en stor kopp koffeinfri te. Peppermynte og roiboos-te er mine favoritter, ellers har jeg også et arsenal av gode fruktteer, som jeg stadig vender tilbake til, for eksempel en variant med eple og kanel – veldig god.

Hvis du bor i Oslo, kan jeg også anbefale tebutikken A.C. Perchs Thehandel i kjelleren på Steen & Strøm. Fantastisk service og et helt vanvittig utvalg av gode teer. Lille Valkyrien Kaffe og Tehus i Jacob Aallsgate på Majorstua er også en butikk jeg stadig vender tilbake til.

Men – løsningen ligger først og fremst i det du ennå ikke har prøvd: Nemlig tre solide måltider, til morgen, lunsj og middag – hver dag. Med riktig sammensetning av karbohydrater, protein, fett og grønnsaker. Etter at jeg la om til denne måten å spise på fikk jeg metthetsfølelse og tilstand av tilfredshet som jeg ikke ante eksisterte!

Når kroppen får det den virkelig har behov for, slutter den å etterspørre alt det den egentlig ikke trenger. Tør du å tro på det? Det er helt sant.

Jeg håper det var svar på dine spørsmål.

* * *

Har du et spørsmål du ønsker å få svar – eller et hjertesukk du bare må dele – så send meg en mail. Alle får svar!

Vi sees!

Beste hilsen Irina

ps. Innimellom hender det at noen sender meg personlige betroelser eller tilbakemeldinger av privat karakter. Disse blir selvsagt ikke delt i nyhetsbrevet. Uansett hva du har på hjertet, så send meg en mail – du får svar selv om henvendelsen din ikke blir referert her.

Sliter du med overvekt, søtsug eller smerter?

Her får du oppskriftene som har hjulpet tusenvis

Fyll inn navn og e-post for å motta GRATIS oppskrifter til frokost, lunsj og middag tilpasset kvinner, som vil ned i vekt ⤵️