Kan jeg spise mat som er tørket? Er det lov å dehydrere maten?

Generelt anbefaler vi å spise alle typer mat i sin hele, naturlige form. Det vil si at vi ikke moser, blender eller raffinerer maten vi spiser. Riktignok er det greit å tilberede kjøtt, fugl, fisk, korn og grønnsaker ved hjelp av koking, steking eller baking.

Når det gjelder tørket mat, gjelder visse begrensninger.

* Tørkede bønner regnes som protein. 1 protein = 2 oz tørkede bønner

* Vi spiser ingen former for tørket frukt.

* Hvis vi spiser tørket kjøtt, for eksempel i form av spekemat, regnes 1 protein = 2 oz tørket kjøtt

* Hvis vi spiser tørket fisk, for eksempel tørrfisk, kan du enten veie opp 1 protein = 2 oz tørrfisk. Eller du kan legge tørrfisken i bløt og varmebehandle denne på vanlig måte, og veie opp 1 protein = 4 oz ferdig tørrfisk

* Vi anbefaler ikke å spise tørrfisk eller såkalt «beef jerky» i tørr tilstand, da dette assosieres mer med snacksing enn med fullverdige måltider!

* Dersom vi tørker grønnsaker, vil vi anbefale å veie opp maten etter at væske er tilsatt.

Et eksempel: Dersom du skal på campingtur, kan det være fornuftig å ta meg seg tørkede råvarer på sekken. Da tilsettes ofte vann eller andre former for væske under tilberedning. Vei da opp ferdig mengde mat, og beregn porsjonene på vanlig måte.

Å spise tørkede grønnsaker uten å tilsette væske, vil vi ikke anbefale, da vi vet at dette også trigger «snacksing» hos mange.

I utgangspunktet vil vi altså ikke anbefale noen å spise dehydrert mat utenom spesielle tilfeller.  

Scroll to Top