Hvordan starter jeg vedlikehold?

Det finnes en egen matplan for «vedlikehold», både for kvinner og menn. I praksis vil det si at man sakte og målrettet «spiser seg opp» fra matplanen for vektnedgang, for å gå over til vedlikeholdsplanen.

I kapittel 14 i boken finner du trinnene du følger for å gå over til vedlikeholdsfasen. Det er anbefalt å vente to uker, før du legger til neste tillegg i planen. Du fortsetter å legge til mat så lenge vekten din er stabil og/eller lavere enn den var da du startet vedlikeholdsplanen. For de fleste kvinner, er det vanlig å legge til de fire første trinnene i vedlikeholdsplanen. Mange opplever også at matbehovet øker eller minker etter å ha vært på vedlikehold en stund. Med andre ord krever vedlikeholdsfasen individuell tilpasning.

Tidspunktet for når du skal starte vedlikehold, avhenger av hastigheten på ditt vekttap, i gjennomsnitt.

Dersom vekttapet har vært superraskt, det vil si mellom 1,1 og 1,5 kilo i uken eller mer, kan du starte vedlikehold når du er 4 kilo over ønskevekten.

Hvis vekttapet har vært raskt, det vil si mellom 0,7 og 1,1 kilo i uken, kan du legge til det første tillegget når du er 2 kilo over ønskevekten din.

Ved middels vekttap, det vil si 0,7 kilo i snitt i uken, kan du legge til det første tillegg når du er 1-1,5 kilo fra ønsket målvekt.

Ved langsomt vekttap, det vil si,5 kilo i uken, kan du vente med første tillegg til du har nådd din ønskevekt.

Du kan lese mer om dette i kapittel 14 i boken Spis deg fri, som i detalj forklarer fremgangsmåten for å holde vekten.

Anbefaler dessuten denne LIVE-sendingen med Irina og 3 andre deltagere der de deler sine erfaringer rundt overgangen til vedlikehold og hvordan det er å leve etter vedlikeholdsplanen på lang sikt. 

Scroll to Top