Hva kan du lære av dagen i dag?

I dag vil jeg snakke litt om selvkritikk. Eller rettere sagt: Evaluering.

Jeg vil nemlig tippe at du får negative assosiasjon når du leser ordet «selvkritikk». For det er sånn vi er skrudd sammen: Kritikk er negativt. Selvkritikk er gjerne enda mer brutalt. Vi dissekerer oss selv, og pisker oss selv for alt som gikk galt.

Vi har mange innarbeidede vaner, som støtter opp om denne brutale måten å snakke til oss selv på. Gjennom dager, uker, måneder og år har mange av oss rakket ned på oss selv. Vi har mobbet, trakassert og hetset oss selv, uten noen gang å få korreks.

Denne selvkritiske stemmen kan dukke opp helt automatisk, nesten uten av vi legger merke til det, en gang. Vår indre sabotør kan si ting som: «Dette burde du ha gjort bedre.» «Nå feilet du. Igjen.» «Herregud, så håpløs du er. Hvor kan du ikke bare gjøre det som er riktig?»

Jeg har hatt mange sånne indre dialoger i mitt hode. Mange av dem har vært knyttet til vekt og kropp og et stadig mer håpløst selvbilde. Kan du kjenne deg igjen?

I så fall vil jeg at du skal gjøre følgende: Tenk gjennom dagen din. Finn én ting du er fornøyd med. Bare én. En eneste ting som gikk sånn som du hadde planlagt det, eller kanskje enda bedre. Det trenger ikke være noe stort. Det kan være så enkelt som at du sto opp da vekkerklokken ringte. Eller at du spiste frokosten du hadde planlagt at du skulle spise. Eller at du kom å jobb i tide.

Velg én sånn hendelse, stor eller liten. Og spør deg selv: «Hva var grunnen til at jeg fikk det til? Hva gjorde jeg for å lykkes? Hvordan kan jeg kopiere denne fremgangsmåten for å lykkes neste gang?»

Bruk gjerne 3-5 minutter til å skrive litt om denne hendelsen. Vær konkret. Definer tydelig hva du gjorde. For eksempel: I stedet for å skrive: «Jeg hadde en plan om hva jeg skulle spise til frokost» kan du poengtere: «Jeg skrev ned måltidsplanen min rett etter middag i går kveld. Jeg sjekket hva jeg hadde i kjøleskapet og planla frokosten min ut i fra det.»

Ser du hvor mye mer konkret det blir? Grunnen til at jeg vil at du skal være så «overtydelig» er at da blir det lettere for deg å kopiere din egen suksessformel neste gang!

I 2013 skrev jeg boken Tenk som en kriger sammen med Tommy Fjeldheim, tidligere spesialsoldat i Forsvaret. I Forsvarets spesialkommando (FSK) har de rendyrket denne metoden. Etter hvert oppdrag har de en debrief. I tillegg til å evaluere de tingene som ikke gikk så bra, bruker de tid og krefter på å definere og analysere hva som faktisk gikk bra. «Ved å gjøre dette til en rutine, tar du med deg erfaringer. Du dyrker progresjon, i stedet for bare å gå videre», sier Tommy i boken.

Så da spør jeg deg: Hva var det som faktisk gikk bra for deg i dag? Som alltid vil jeg gjerne høre fra deg. Send dine spørsmål eller innspill til irina@irinalee.no. Alle får svar i nyhetsbrevet.

Beste hilsen Irina
ps. Som dere fikk med dere, åpnet jeg påmelding til grunnkurset i forrige uke. Hvis du var blant dem som ikke meldte deg på, vil jeg be deg om å bruke to minutter på å fylle ut denne korte spørreundersøkelsen. Kan du hjelpe meg? Klikk her for å fylle ut skjemaet.

«Hvordan skal jeg veie opp suppe?»

Nå er det bare noen dager igjen til det nye nettkurset mitt starter! Dette markerer starten på et nytt kapittel i Spis deg fri-eventyret, noe som er fantastisk spennende Jeg gleder meg til å dele mine kunnskaper og erfaringer med flere.

Påmeldingen åpnet sist søndag, og mange har allerede meldt seg på. Det er veldig gøy å se fellesskapet og forbindelsene som nå oppstår blant deltakerne i vår lukkede Facebook-gruppe.

Dette sosiale fellesskapet tror jeg er «the missing link» for veldig mange som ikke lykkes på egenhånd. Å kunne dele fremgang og motgang med andre som er i samme situasjon, gir nemlig uendelig styrke.

Klikk her for å lese mer og melde deg på: http://kurs.spisdegfri.no/p/grunnkurs/

Påmeldingen er åpen frem til fredag kl. 23.59. Du kan selvsagt vente til siste øyeblikk med å melde deg på, men hvis du vet at du vil være med, vil jeg anbefale deg å melde deg på nå.

Hvis du har spørsmål, kan du sende en mail til support@spisdegfri.no. Det er mange som tar kontakt om dagen, og heldigvis har jeg fått et par dyktige medarbeidere som hjelper meg. Når du sender mail til oss vil du enten få svar fra meg eller mine kolleger, Lise og Inger.

Alle får svar! Men det kan ta litt tid før vi rekker å svare, så vær tålmodige med oss 😉

Eli (62) er blant dem som har tatt kontakt den siste uken. Hun skriver:
«Jeg er avhengig av mel og har klart å holde meg unna i lengre perioder, men så «prøver» jeg med brødmat og det blir problemer. Vekta stiger og humøret blir dårlig. Så takk for at du lanserte denne dietten i Norge.

Jeg er utdannet psykiatrisk sykepleier og vant til å jobbe med andre avhengighet. Sluttet å røyke for 8 år. 

Vi er to i husstanden og spiser BLE begge to. Vi er flinke til å planlegge måltider på pr uke og gjør innkjøp en gang i uka. Vi er glad i å bruke suppe men litt usikre på hvordan den skal måles opp så spørsmålet mitt er: Hvordan veie på riktig mengde av suppe?»  

Mitt svar til Eli:
Supper kan være litt komplisert. Hvis det er snakk om en vanlig grønnsakssuppe, er det mulig å sile av og veie opp din tilmålte porsjon med kokte grønnsaker, og deretter tilsette 8 oz kraft eller buljong.

For supper med litt mer konsistens, og gryter, kan du forsyne deg med 4 oz ekstra, for å kompensere for væsken. For veldig tykke supper, som nærmest har grøtkonsistens, kan du regne 2 oz ekstra. Det kan være aktuelt når suppen er stavmikset, for eksempel.

Ideelt sett spiser vi råvarer som ikke er prosessert, for å ivareta fibrene og alle de gode egenskapene hel mat bringer med seg. Det innebærer at vi ikke juicer eller blender maten vi spiser, verken frukt, grønnsaker, korn eller andre ting. Men, jeg skal innrømme at jeg bruker stavmikseren for å lage en mikset grønnsakssuppe en gang i blant. Her må du nesten kjenne etter hva som passer best for deg. Det optimale er som sagt å spise hele råvarer.

***

Kjersti (40) har sendt meg denne mailen: 
«Jeg har nå holdt på med Bright Line i 25 dager og gått ned 5 kg. Jeg føler meg så bra, opplever mer overskudd og opplever at en slags angst/ frykt for hverdagslige ting er borte. Jeg er 9 på skalaen.

Så til spørsmålet:
I helga var jeg på hytta for første gang etter jeg startet. De to første dagene der kvernet/ sørget/ fantaserte jeg så mye om “kosestundene” jeg ikke skulle ha at jeg vurderte om dette i det hele tatt er verd det. 

Går dette over, eller må jeg for alltid belage meg på denne nedturen når jeg skal på hytta i framtida?? For det var noen pyton dager.» 

Mitt svar til Kjersti:
Dette er en veldig vanlig reaksjon, så vit at du ikke er alene om å ha det sånn. Den gode nyheten er at det går over. Dette er den såkalte «sabotøren» din som går i gang. Den kan særlig dukke opp i situasjoner eller steder hvor du har lange tradisjoner med å «kose deg». At den blir ekstra sterk på hytta er derfor ikke overraskende.

Undersøk om det kan hjelpe å si til deg selv: «Dette går fint. Jeg skal bare gjøre dette i dag. Bare for i dag. Om jeg skal kose meg med noe godt i morgen, vil morgendagen vise. Men akkurat i dag velger jeg å takke nei til sukker og mel.»

Selv opplever jeg at det hjelper å minne meg selv om at jeg gjør dette én dag om gange, for hvis jeg begynner å tenke «aldri mer», kan min indre sabotør bli veldig aktiv. Det finurlige med å gjøre det på denne måten, er at lysten «på noe godt» har alltid forsvunnet før morgendagen kommer. Og dermed kan jeg velge å gjøre dette en dag til.

Og tro meg: Det går over! Ingen av oss ville ha klart å gjennomføre dette over tid, hvis den indre kampen hadde vært så krevende over tid. Så hold ut – du er godt i gang!

***

Til slutt tar jeg med en lang mail fra Sara. Hun skriver:
«Ja, nå har jeg vært en Bright Liner siden 19. september. Tenkte å dele noen erfaringer du kanskje kan svare på i ukesbrevet: 

De første ukene har gått greit, men de siste dagene har vært grusomme. Jeg tror den første tiden gikk greit fordi jeg var stålmotivert! Jeg testet meg, men hadde i grunnen god anelse, kom ut som 9-er. Etter to uker (veier meg en gang i uka) viste vekta også -4,8 kg. Ikke så overraskende når det er slutt på godteri nesten hver kveld, noen ganger med vin og økt appetitt. Det jeg også skjønner er at jeg nok ofte også har lurt meg selv med alt for store lunsjporsjoner hjemme, gjerne med rikelig pasta.

Som sagt har kroppen fått helt spader de siste dagene. Jeg tenker på sjokoladeis og store poser chips, enda jeg vet hvor skadelig det er for meg. Samtidig kjenner jeg meg veldig lei av maten jeg spiser (utenom frokost), ja i går måtte jeg bare la en del av middagen stå, jeg fikk det ikke ned. Merker jeg også må ha nok tid til hvert måltid for å få spist skikkelig.

Så lurer du kanskje på hva jeg spiser?

Frokost: (nam!) youghurt naturell, havregryn, banan og et bløtkokt egg. 
Lunsj:kylling eller fisk, en kokt grønnsaksblanding (tomat, løk, paprika, jalapeño=salsa) + eple
Middag: som lunsj minus eple, salat med tomat, ruccolasalat, selleri, augurk, tomat, gulrot (o.l), en barneskje olje og en barneskje balsamicoeddik. Noen ganger bytter jeg salsasausen (hjemmelaget!) med spinat. 

Leser med interesse at dere nå er i gang med kokebok/oppskrifter, og lurer veldig på om det går an få tilgang til noe uten å bli med på kurs… For jeg holder på å bli sprø av bare den samme maten. Det kan gå noen uker, men ikke evigheter kjenner jeg, og jeg må ha noe inspirasjon nå som vektnåla ikke kommer til å gjøre like store jump som i starten.

Vurderer å bli med på kurset ditt eller Susans 14-dagersutfordring, men trenger inspirasjon til å holde ut med den litt monotone maten, kjenner jeg! 

Vil takke så mye for at du hoppet i det og fikk utgitt boka mm i Norge, supert nyhetsbrev og fine nettsider. Du er tøff og modig!» 

Her er mitt svar til Sara:
Tusen takk for din tilbakemelding. Det er verdifull for meg å høre om dine erfaringer så langt, for jeg vet at du ikke er den eneste som opplever disse utfordringene.

Når det gjelder mat, kan dette være en utfordring for mange. For vi ønsker nemlig å oppnå to ting samtidig – både å bygge nye vaner rundt måltidene og samtidig kode om forholdet vi har til maten.

Hva mener jeg med dette? Jo, for å bygge nye vaner, er det en fordel at maten er så enkel og forutsigbar som mulig. Jo mindre komplisert, desto enklere å automatisere.

Dilemmaet er at det gjøre at vi blir lei og umotivert, slik du beskriver. For hjernen vår ønsker også variasjon og belønning, det er helt naturlig.

Utfordringen blir derfor å finne akkurat den riktige balansen mellom automatisering og variasjon. Hvor dette vippepunktet er for deg, må du nesten undersøke og eksperimentere litt med.

For å bruke meg selv som eksempel:
Jeg ELSKER rutiner, og har funnet ut til en frokost som jeg spiser hver eneste dag. I nærmere 18 måneder spiste jeg KUN (!) havregrøt med linfrø og yoghurt til frokost. Det eneste jeg varierte var hva slags frukt jeg toppet grøten med.

Det siste halve året har jeg oppdaget kjøleskapsgrøten, og nå er det blitt min nye favoritt. Med andre ord; jeg bruker ikke en eneste kalori på å tenke: «Hva skal jeg ha til frokost i dag?» Valget er blitt 100 prosent automatisert.

Når det gjelder lunsj og middag, er det selvsagt vanskeligere å bygge opp en tilsvarende rutine. Men – kan du undersøke om det vil være mulig for deg å finne noen liknende «standardretter» som du kan ty til i denne perioden, mens du bygger nye vaner? Jeg sier ikke at du skal spise akkurat de samme tingene «resten av livet», kun i en periode.

Det jeg nemlig vil unngå, er at hjernen min går i gang på å tenke på «neste kick». Jeg holder meg unna kokebøker og andre ting som kan trigge min sukker- og melavhengige hjerne, for jeg vet at det vil gjøre det vanskeligere for meg å automatisere nye vaner.

På sikt har jeg klart å koble tanken om BELØNNING og MAT fra hverandre. I dag tenker jeg på MAT som ernæring og noe jeg gir kroppen min tre ganger daglig, for at jeg skal føle meg bra, være mett og fornøyd, og ha det godt. Ja, måltidene er samtidig en anledning for meg til å kose meg. Jeg NYTER hver eneste bit, og er takknemlig hver gang jeg setter meg til bords. MEN – jeg bruker ikke maten som en måte for å belønne meg selv.

Høres det forståelig ut?

Samtidig vil jeg gjerne imøtekomme ditt behov for å få inn mer variasjon. Et tips kan være å gå på instagram og søke på #spisdegfri og #brightlineeating, eller ta en titt på siden www.instagram.com/spisdegfri. Her vil du se flere som legger ut bilder av maten de spiser.

Men jeg må legge ved en advarsel: Vær varsom når du finner slike oppskrifter på nettet, for de er ikke alltid i tråd med matplanen! Så sjekk alltid den offisielle matplanen, som du finner i boken, før du kopierer oppskrifter du finner på nett.

Da håper jeg du finner noe i disse rådene som kan fungere for deg.

***
Har du spørsmål du ønsker å få svar på? Send en mail til irina@irinalee.no. Alle får svar i nyhetsbrevet!

Da ønsker jeg deg en fortsatt fin uke! Husk også å melde deg på nettkurset innen kl. 23.59 fredag 13. oktober 2017, hvis du vil være med videre.

Klikk her for å melde deg på: http://kurs.spisdegfri.no/p/grunnkurs/

Vi sees!
Beste hilsen Irina

ps. Kjenner du andre som kan ha glede av dette nyhetsbrevet? Husk at gode nyheter er skapt for å deles. Videresend gjerne denne mailen til andre. Hvis du har mottatt denne mailen fra en venn, kan du melde deg på nyhetsbrevet her: www.spisdegfri.no/nyhetsbrev

«Nå kan jeg gå i trapper igjen!»

For noen uker siden ble jeg oppringt fra et ukjent nummer en tidlig morgen. I den andre enden var det en eldre dame, som beklaget at hun forstyrret meg «på privaten», men hun måtte bare ringe for å takke meg. «Du skjønner bare ikke hvor fantastisk dette er… Jeg har bare holdt på i en uke, men nå kan jeg gå i trapper igjen, helt uten smerter! Jeg er så takknemlig! Og jeg vet at det er fordi jeg har kuttet ut sukkeret.»

Det var tårer og latter i andre enden, mens hun fortalte om årevis med fysiske og psykiske plager, som legene ikke hadde klart å hjelpe henne med.

Jeg er ikke lege, så jeg skal ikke påstå at det er kostholdet som har gjort at denne damen føler seg friskere. I løpet av noen få dager! Det jeg vet med sikkerhet, er at det finnes mange som henne, både i Norge og rundt om i hele verden, som rapporterer om det samme. De spiser seg fri fra smerter, tvangstanker, nedstemthet og søvnløshet. For mange av disse menneskene er det altså ikke overvekt som motiverer dem til å legge om kostholdet. Det handler om å få et lettere liv. For noen handler det om å overleve.

Mitt mål med dette nyhetsbrevet er å gi deg troen på at også DU kan klare dette. Jeg lover ingen quick fix, denne livsstilen krever nemlig at du gjør en betydelig innsats. Over tid. Men det er på ingen måte umulig. Det er jeg, den eldre damen i telefonen, og tusener av andre levende bevis på. Hvis vi har klart det – med våre ulike diagnoser og historier i bagasjen – kan du også klare det.

«Hva skal egentlig til for å lykkes med dette opplegget?» Det er det veldig mange som har spurt meg. Svaret mitt vil nok skuffe de som ønsker en enkel oppsummering. Svaret er nemlig: Det kommer an på.

Hvis du har fulgt dette nyhetsbrevet en stund, har du sikkert fått med deg at jeg anbefaler deg å ta testen The Susceptibility Quiz, som viser deg på en skala fra 1 til 10 hvor mottakelig du er for visse typer mat. Din score sier noe om hvor lett eller vanskelig det vil være for deg å endre kostholdet.

Klikk her for å ta testen!

Med andre ord: Scorer du lavt på testen, vil det sannsynligvis være ganske enkelt for deg å gjøre endringer i kosten. Jeg kjenner flere som har fulgt dette opplegget, kun etter å ha hørt omde fire prinsippene – som altså er «ikke sukker, ikke mel, tre måltider og kun én avgrenset porsjon til hvert måltid». Disse menneskene har verken lest boken eller fulgt noe kurs, men har intuitivt skjønt det fornuftige med å spise på denne måten, og lagt om kostholdet sitt deretter.

Jeg vet også om flere som har satt i gang på egenhånd, etter å ha lest om Spis deg fri i TARA, Hjemmet og Norsk Ukeblad tidligere i år. Hvor de er på skalaen, vet jeg ikke. Men mange av dem lykkes og sender meg meldinger og oppdateringer underveis. Flere av disse historiene har jeg delt på Facebook-siden Spis deg fri. Ta en titt, og scroll deg gjennom bildene og videoene som ligger der, så er jeg ganske sikker på at du vil bli inspirert.

Stadig flere legger også ut sine historier på Instagram. Søk på #spisdegfri eller følg kontoen @spisdegfri, så vil du finne flere.

Samtidig vet jeg at noen trenger mer hjelp og støtte for å lykkes med denne livsstilen over tid. Det er derfor jeg tidligere i år tok valget om å lansere et kurs. I mai startet det første grunnkurset i Oslo. Kurset ble fulltegnet i løpet av fem dager, med til sammen 15 kursdeltakere.

I møtet med disse 15 første kursdeltakerne skjønte jeg at de manglet noe viktig for i det hele tatt å starte: Oppskrifter og tips om mat. Det førte til at jeg utviklet et nettbasert introkurs, der jeg mine best tips og oppskrifter for å komme i gang. Introkurset ble lansert i forrige måned.

Klikk her for å lese mer om introkurset

Parallelt med dette har jeg laget et nettbasert grunnkurs, for å kunne hjelpe folk over hele landet, og ikke bare de som tilfeldigvis bor i Oslo. Det store nettkurset blir lansert senere denne måneden. Undervisningen foregår online, slik at du som deltaker kan følge opplegget i ditt eget tempo, når du selv har tid.

Kurset går over 8 uker og koster 3990 kroner. Du vil få mer informasjon om i nyhetsbrevet neste uke. Hvis du allerede nå vet at du er interessert i å være med, kan du sette deg på venstelisten: www.spisdegfri.no/kurs

OBS! Grunnkurset jeg tilbyr er ikke det samme som Susans Boot Camp. Les mer om forskjellene mellom de to kursene i denne bloggposten.

Det er viktig for meg å presisere dette, for jeg fikk nylig en tilbakemelding om at noen hadde kansellert sitt kurs i regi av Susan «for å følge Irinas Boot Camp på norsk». Det vil jeg ikkeanbefale noen å gjøre. Hvis du allerede har meldt deg på en Boot Camp, vil jeg råde deg til å bli hvor du er. Du er i de beste hender, og du vil få all den hjelp og støtte du trenger av Susans team.

Hvis du senere skulle bestemme deg for å følge mitt grunnkurs, er du hjertelig velkommen.

Klikk her for å sette deg på venstelisten

Susan og jeg har svært forskjellig bakgrunn og dermed også ulike måter vi formidler denne kunnskapen på. Derfor kan ikke utbyttet fra Boot Campen og grunnkurset sammenlignes. Det er rett og slett to veldig forskjellige tilbud.

Men husk altså: Det er ikke sikkert du trenger noe kurs i det hele tatt. Mange får kunnskapen de trenger ved å lese boken, som kan bestilles her: bit.ly/spisdegfri

Skulle du ha noen spørsmål, kan du skrive til meg på irina@irinalee.no. Alle får svar i nyhetsbrevet.

Jeanine har sendt meg flere spørsmål denne uken. Hun skriver:

«Her går vekten ned, hele 7 kg på 17 dager. Men et par spørsmål som jeg vet flere lurer på: Hvorfor er det slik at man kan spise hele bringebær, men ikke lage smoothie av den uten å tilsette noe annet?

Tapioka brukes i en del produkter, hva er det? Og er det mel?

Og har du tenkt å oversette Katie Mae sin kokebok også? Mange som ønsker seg den.»

Mitt svar til Jeanine:
Takk for tilbakemelding, Jeanine – fantastisk å lese om dine resultater!!!!!

Her kommer svar på dine spørsmål:
1. Vi spiser ingen former for prosessert mat, heller ikke smoothies med bær, da denne prosesseringen gjør at blodsukkeret stiger mye raskere enn hvis du spiser “hel mat”.

2. Tapioka blir laget av stivelse fra maniokknoller og selges som sagogryn her i landet. Disse er dessverre ikke anbefalt å spise.

3. Jeg har ikke tenkt å oversette Katie Maes kokebok, rett og slett fordi mange av ingrediensene kan være vanskelig å få tak i utenfor de store byene her til lands. Den gode nyheten er at jeg og mitt team er i gang med å lage vår egen kokebok! Jeg er nesten redd for å si det høyt, for da vet jeg at mange sikkert blir utålmodige når de leser dette. Men tro meg – vi jobber så raskt og så mye og så fort som vi bare kan, og lover å holde deg og andre oppdatert i nyhetsbrevet.

Hvis du SELV har oppskrifter du vil bidra med i boken, kan du sende disse til karin@skriptor.no. Merk din mail med “OPPSKRIFTER”.

Inntil videre er det nettbaserte introkurset det beste jeg kan tilby til alle som søker tips og oppskrifter til hva de skal lage. Kurset finner dere her: http://kurs.spisdegfri.no/p/introkurs

* * *
Kristin (54) har også sendt meg en mail. Hun skriver:
«Jeg leste om BLE i både Hjemmet og Norsk Ukeblad og «så lyset». Det er ikke første gang for min del, men nå fikk jeg det lille ekstra som jeg tror skal til for å lykkes. Fikk boka i posten i går.

Jeg har siden 2010 visst at jeg er sukkeravhengig og har vært på kurs for det. I det opplegget fikk jeg matplan som var tilpasset meg, og med ganske mye fett og har lagt på meg. Siden kurset har jeg prøvd og feila og feila og prøvd.

Jeg klarer ikke å kutte ut søte ting, og selv om jeg spiser «sunt søtt» så spiser jeg for mye. I det opplegget skulle jeg ikke ha frukt, og dermed har jeg eksperimentert med «sunt søtt». Jeg er ikke overvektig i den forstand, men har noen få kilo som raser opp og ned som en jojo og jeg har ALLTID lyst på mat…. og kjenner meg igjen med å reise meg fra sofa’n mange ganger etter at jeg har spist meg mett, fordi jeg MÅ ha noe mer.

Det er dette jeg håper vil forsvinne nå, og at jeg får ro og harmoni!

Lurer på hva jeg kan ta når halsen er sår og jeg ikke skal ha Fishermans Friend som inneholder søtstoff.

Hvor finner jeg ut hva jeg bør spise for å gå ned mine 2-3 kg og klare å være der – både mett og lykkelig?

Jeg tror ikke jeg må følge noe kurs, men savner noen oppskrifter i boka. Har du tips til meg? Jeg kan ikke ha melkeprodukter da det gjør meg deppa. Tåler heller ikke egg og paprika, og skal ikke ha sterke krydder nå på grunn av at det gir hete i overgangsalderen… Er det ikke det ene så er det det andre! Også er jeg ikke ferdig med boka, men er fryktelig utålmodig…»

* * *
Her er mitt svar til Kristin:
Takk for din mail. Blir så glad for at du har funnet frem til Spis deg fri, for det betyr at du har muligheten til å finne en løsning som kan funke for deg på sikt, både i forhold til vekt og lykke og metthetsfølelse.

Hvis du leter etter oppskrifter og tips for å komme i gang, kan jeg anbefale det nettbaserte introkurset mitt. Det finner du her: http://kurs.spisdegfri.no/p/introkurs Se for øvrig deg jeg skriver til Jeanine overfor.

Når det gjelder halstabletter må jeg gi deg det svaret du sikkert ikke vil ha: INGEN halstabletter er dessverre innafor, for samtlige inneholder kunstig søtning, som påvirker kroppen på samme måte som sukker. Så hold deg unna disse, de kommer til å sabotere dine muligheter for å lykkes på sikt.

Det bittelille unntaket her, er hvis LEGEN din skriver ut et reseptbelagt legemiddel mot en kronisk halslidelse. Da er det innafor, ellers ikke.

* * *
Det var alt i denne omgang. Husk at du kan sende dine spørsmål til meg påi rina@irinalee.no. Alle får svar i nyhetsbrevet.

Ha en fin dag!
Beste hilsen Irina
ps. Kjenner du andre som kan ha glede av dette nyhetsbrevet? Husk at gode nyheter er skapt for å deles. Videresend gjerne denne mailen til andre. Hvis du har mottatt denne mailen fra en venn, kan du melde deg på nyhetsbrevet her: www.spisdegfri.no/nyhetsbrev

Påmeldingen til Boot Camp har åpnet!

Jeg husker fortsatt mitt første «møte» med Susan, i en video der hun fortalte om den største feilen folk gjør når de forsøker å gå ned i vekt.

Klikk her for å se videoen (den er tilgjengelig i noen dager til).

Den videoen markerer et veiskille i mitt liv. Der og da skjønte jeg at jeg hadde funnet løsningen. Ja, det høres ut som en åpenbaring. Så sterkt var det, faktisk. I neste uke feirer jeg mine første to år med Bright Line Eating, og jeg er evig takknemlig for alt dette programmet har lært meg.

Denne uken åpnet Susan påmeldingen til The Food Freedom Boot Camp 2017. Det er i utgangspunktet det samme nettkurset jeg fulgte i oktober 2015 – bortsett fra hun har utvidet programmet med diverse bonuser siden den gang.

Klikk her for mer info!

Når du klikken på denne linken, får du se en video med Susan. Her forteller hun historien om et par av sine kursdeltakere. Det høres for godt ut til å være sant, men jeg har truffet flere av disse menneskene og kan skrive under på at Susan ikke overdriver.

Videre går inn hun inn på hvem kurset passer for – og hvem det ikke passer for. Videoen gir deg også en grundigere forklaring på hva kurset går ut på. Til slutt får du muligheten til å melde deg på Boot Campen. Det gir deg også til undervisningsmateriellet (på engelsk) med en gang.

NB! Husk å gi meg beskjed hvis du melder deg på Boot Campen. Da legger jeg deg til i den lukkede FB-gruppen for norske Boot Campere.

Klikk her for å melde deg på!

For ordens skyld: Jeg er en såkalt Bright Line Eating Affiliate. Det betyr at jeg får en «vervepremie» hvis du melder deg på Susans Boot Camp via min link.

«Hva koster det?»
Mange har spurt meg om hva en Boot Camp koster. Svaret er 497 dollar. Ja, det er en betydelig investering. Hvis det kan være en trøst, kan jeg fortelle at prisen var dobbelt så høy da jeg startet for to år siden. Den gang betalte jeg 997 dollar for å melde meg på. Det sier kanskje noe om hvor desperat jeg var for å finne en løsning.

Nå i ettertid kan jeg legge til at det var verdt hver eneste dollar. Boot Campen til Susan har gitt meg noe som er mer verdifull enn at det kan måles i penger. Jeg kunne ha ramset opp alle fordelene jeg har opplevd: vektnedgang, mer energi, bedre søvn, økt selvfølelse, opplevelsen av integritet og mestring. Det er bare begynnelsen. Sannheten er at disse gevinstene egentlig ikke kan beskrives med ord. De må oppleves og erfares innenfra.

Så hvis du er klar for å følge i mine fotspor, og gjøre det jeg har gjort for å lykkes, er dette din sjanse.

Susan har kunngjort at dette trolig blir siste gang hun ruller ut The Food Freedom Boot Camp på denne måten. Jeg vet ikke hva det betyr i praksis eller hvordan det vil være mulig å følge hennes kurs i fremtiden. Så hvis du er klar for å komme i gang, vil jeg anbefale deg at du hopper på denne muligheten.

Klikk her for å melde deg på!

Og… skulle du angre eller finne ut at denne Boot Campen ikke passer for deg, tilbyr Susan deg 30 dagers angrerett, så du risikerer ikke å tape noenting.

Spørsmål og svar:
Over til ukens spørsmål. May Lillian har sendt meg disse spørsmålene:
«Lurer på ett par ting. Ser en kan spise riskaker og lurer på om det er protein eller korn? Og eventuelt hvor mye kan en spise? Og så lurer jeg på om hvordan det bli om vi er bedt på middag. Jeg veier maten rå men der er den ferdig stekt/kokt. Skal vi veie opp i like mye oz da også?»

Mitt svar til May Lillian:
Riskaker regnes som korn (tørt). Det betyr at 1 porsjon riskaker = 1 oz. For eksempel tilsvarer riskakene fra Remas eget merke fire riskaker. Her er det store forskjeller mellom merkene, så jeg vil anbefale deg at du alltid veier.

Når det gjelder veiing av mat: Vi skal alltid veie maten etter at den er ferdig stekt eller kokt, så dette er jeg glad for at du spurte om. Dette gjelder uansett, uavhengig av om du spiser hjemme eller borte. En lang rekke råvarer, særlig væskeholdige grønnsaker, krymper veldig under tilberedning. Derfor er det viktig å veie maten når den er ferdig.
* * *
Ida (25) har sendt meg en mail, der hun tar opp et stort og vanskelig tema, som jeg vet at mange sliter med. Hun skriver:

«Hei, Irina. Jeg kjenner meg sånn igjen i alt det du skriver. Og jeg har akkurat begynt på BLE, men møter så utrolig mye motstand fra samboeren min. Han mener jeg kun bør spise mindre, så vil alt ordne seg. Har du noen smarte tips jeg kan komme med til han? Eller gode argumenter. Jeg tok testen og er absolutt avhengig.»

Mitt svar til Ida:
Takk for din mail. Jeg skjønner hvordan du har det og jeg vet hvor vanskelig det kan være.

Jeg vil foreslå følgende: Fortell samboeren din at du ønsker å snakke med ham noe viktig. Du kan godt si at det gjelder dette kostholdet, og at du trenger litt tid for å kunne snakke om dette på en ordentlig måte. Avtal gjerne et tidspunkt frem tid, i morgen eller til helgen, hvis det ikke passer å ta den ordentlige praten her og nå.

Når dere skal prate om dette, foreslår jeg at du setter deg ned sammen med ham og viser ham testen.

Klikk her for å ta testen.  

Be ham gjerne om å ta ta testen sammen med deg, slik at han kan fylle inn sine egne svar. Da vil han skjønne at HANS forhold til mat, sannsynligvis er VELDIG annerledes enn ditt forhold til mat. Hvis du er komfortabel med det, kan du også vise ham dine testresultater og si noe om hvordan ditt forhold til mat er annerledes enn hans.

Du kan også forklare ham at det er grunnen til at moderasjon og bare «spise litt mindre» ikke fungerer for deg. Jeg vil nemlig tippe at du allerede har forsøkt å «spise litt mindre», og at det ikke har gitt de resultatene du ønsker. Det kan du gjerne fortelle ham. Jeg vil også tippe at han ikke opplever at han selv har vansker rundt mat og kropp. Da blir det selvsagt vanskeligere for ham å skjønne hvordan du har det.

Så mitt beste tips: Sett av god tid. Ikke vær sultne eller trøtte når dere skal snakke sammen. Fortell ham at dette er viktig for deg. Og gi ham samtidig muligheten til å få svar på sine spørsmål rundt dette. Kanskje blir han blir redd og usikker nå som du velger du endrer dine vaner. For hva vil det innebære for ham – betyr dette at han også må endre seg? Snakk om det.

Jeg har stor tro på Den gode samtalen. Og jeg håper dette gir dere en anledning til å snakke sammen om noe viktig. Kanskje kommer dere også nærmere hverandre i prosessen? Send meg gjerne en oppdatering om hvordan det går når dere har fått tatt en prat.
* * *
Det skjer forresten mye spennende på kontoret om dagen. Spis deg fri-teamet vokser, og vi kommer til å rulle ut mange spennende nyheter denne høsten. Klikk og lik Facebook-siden Spis deg fri for å få med deg siste nytt.

Det var alt i denne omgang. Husk at du kan sende dine spørsmål til irina@irinalee.no hvis det er noe du lurer på. Alle får svar i nyhetsbrevet.

Beste hilsen Irina
ps. Kjenner du andre som kan ha glede av dette nyhetsbrevet? Husk at gode nyheter er skapt for å deles. Videresend gjerne denne mailen til andre. Hvis du har mottatt denne mailen fra en venn, kan du melde deg på nyhetsbrevet her: www.spisdegfri.no/nyhetsbrev

Den største feilen folk gjør når de vil ned i vekt

Det som fikk meg «hektet» på dette programmet for to år siden, var et videoforedrag med Susan Peirce Thompson der hun forklarer hva som er den vanligste feilen folk gjør når de forsøker å gå ned i vekt.

Klikk her for å se videoen!

Da jeg hørte hennes forklaring på hvorfor jeg burde kutte ut treningen for å lykkes med vektnedgangen, kjente jeg en stor lettelse. Tenk hvis det virkelig fantes en løsning som ikke innebar endeløse timer med trening og svette. Det hørtes nesten for godt ut til å være sant.

De siste ti årene før jeg fant Bright Line Eating forsøkt jeg nemlig alle mulige former for trening. Målet mitt var ikke å komme i form. Målet mitt var å gå ned i vekt.

Jeg prøvde det meste: Yoga, personlig trener, aerobic, styrketrening, jogging, skritteller, 10-kilometerløp, halvmaraton… Og jeg ble faktisk i veldig god form. Men vekten sto stille. Det kunne hende at jeg gikk ned noen kilo i en kort periode, men så kom kiloene alltid krypende tilbake igjen. Uten unntak. I perioder gikk den til og med opp!

Alt dette har en logisk forklaring, og det handler om viljestyrken vår. Da jeg hørte Susan snakke om dette, fikk jeg for første gang en forklaring på hvorfor trening kan virke mot sin hensikt, hvis målet er å bli lettere.

Klikk her for å se videoen nå. 

Jeg er sikker på at mange biter vil falle på plass for deg også, etter at du har hørt dette. Denne videoen vil bare være tilgjengelig i en kort periode, så jeg vil anbefale deg å ta en titt i løpet av de nærmeste dagene.

* * *

Spørsmål og svar
Det har kommet inn mange spørsmål om hvordan man skal lese innholdsfortegnelsen på forskjellige matvarer. Aina lurer på hvordan hun skal lese innholdsfortegnelsen på økologiske salat- og grytebønner.

Aina skriver:
«På esken står det: «energi» og under energi står det «fett» og under fett står det «hvorav mettede fettsyrer». Under der står det «karbohydrater», og under karbohydrater står det «hvorav sukkerarter». Da er mitt spørsmål: Står sukkerarter som nr tre eller nr fem?»

Her er mitt svar til Aina:
Jeg skjønner at dette er forvirrende, men du leser på feil sted. Du må sjekke innholdsfortegnelsen, der det står listet opp hvilke typer mat og tilsetningsstoffer som finnes i den aktuelle matvaren. Vi ser ikke på næringsinnholdet, som er det du referer til.

Håper det var oppklarende!

* * *

Kari har et beslektet spørsmål. Hun skriver:

«Takk for for god informasjon til introkurset. Jeg lurer på når det i innholdsfortegnelsen står karbohydrat innhold og under der står hvorav sukkerarter og antall gram. Er det tillatt å spise den varen da? Er det noen grense for hvor stor/liten mengde sukkerarter som er tillatt? F.eks youghurt naturell, som du viser at du bruker i videoen, har 5,6 g sukkerarter.»

Mitt svar til Kari:

Takk for godt spørsmål. Vi ser i utgangspunktet ikke på næringsinnholdet, men leser listen over ingredienser. Hvis det ikke står sukker eller mel blant de tre første ingrediensene, kan du spise det. Hvis du ser på naturell yoghurt, vil du se at den ikke har sukker som noen av ingrediensene.

* * *

Anja spør om følgende:
«Kan man spise jordskokk, som grønnsak?»

Mitt svar til Anja:
Godt spørsmål! Jordskokk regnes faktisk som korn, altså på linje med potet.

* * *

Anne Lise skriver:
«Jeg har en oppskrift på knekkebrød og lurer på om det er OK å spise.
4 dl havregryn
4 dl solsikkefrø
2 dl sesamfrø
2 dl gresskarkjerner
5 dl linfrø
ca.8 dl vann
1 Ts salt
Ca.30 stk»

Mitt svar til Anne Lise:
Oppskriften din består nesten utelukkende av frø, så den enkleste måten å regne dette på, vil være som protein. Da kan du veie opp 2 oz med knekkebrød (vil tippe at det blir ca 1-2 knekkebrød), og regne det som 1 porsjon protein.

* * *
I begynnelsen av september lanserte jeg et nettbasert introkurs, der jeg forklarer hva jeg spiser, hvordan jeg planlegger innkjøpene mine, og hvordan jeg lager maten min. Du finner mer info om kurset her: http://kurs.spisdegfri.no

I disse dager tilbyr jeg også interaktive telefonmøter til alle som deltar på introkurset, hvor du kan få svar på dine spørsmål. Det neste telefonmøtet blir søndag 24. september kl. 13-14. Møtet er åpent for alle som deltar på introkurset. Opptaket fra tidligere telefonmøter vil også være tilgjengelig for kursdeltakere.

Klikk her for melde deg på introkurset.

Husk også at du kan sende meg en mail, dersom du har spørsmål. Alle får svar i nyhetsbrevet!

Beste hilsen Irina
ps. Hvis du har lest helt hit, uten å ha klikket på linken til Susan videoforedrag om trening og vekttap, vil jeg på det varmeste anbefale deg at du gjør det nå. Klikk her for å se videoen!

Trenger du hjelp for å komme i gang?

Hvis du har lest boken Spis deg fri, vet du at Susan skriver mye om verdien av å få støtte når du endrer vaner. Hvis du ikke har lest boken ennå, vil jeg selvsagt anbefale deg at du gjør det. Den kan du bestille her: bit.ly/spisdegfri

Da jeg begynte med Bright Line Eating i oktober 2015, fantes ikke boken ennå. Jeg fikk kjennskap til denne metoden ved å melde meg på en Boot Camp i regi av Bright Line Eating.

I disse dager starter en ny Boot Camp. Uansett om du vurderer å melde deg på kurs eller ikke, vil jeg anbefale deg å ta en titt på videoforedragene Susan presenterer i disse dager. Den første lanseres i dag, og handler om sult og cravings.

Klikk her for å se videoen (på engelsk). Da vil automatisk også få tilsendt informasjon om de kommende videoene av henne. Disse anbefales på det varmeste!

Mange har spurt meg om hva som er forskjellen mellom en Boot Camp og det kurset jeg starter i oktober. Det er et viktig spørsmål, for de to kursene er ikke det samme. For det første: Jeg er IKKE en Bright Line Eating Coach og tilbyr heller ikke en Boot Camp.

En Boot Camp koster 500 dollar. Kurset er nettbasert og foregår på engelsk. Her vil du få inngående kunnskap om matavhengighet og vitenskapen som ligger til grunn for denne metoden. Susan team på 20+ personer kan også hjelpe deg med å skreddersy en matplan spesielt for deg, basert på dine individuelle behov. Det var altså dette kurset jeg fulgte, da jeg begynte med Bright Line Eating for to år siden.

Dersom du har spesielle hensyn å ta i forhold til helse, for eksempel i tilknytning til diabetes, stoffskiftet, spesielle matintoleranser eller gastric bypass, vil jeg absolutt anbefale deg å melde deg på en Boot Camp i regi av Bright Line Eating.

For ordens skyld: Hvis du velger å melde deg på den amerikanske Boot Camp via linken jeg sender deg, får jeg en «vervepremie», siden jeg er en Bright Line Affiliate. Hvis du sender meg en melding når du har meldt deg på, legger jeg deg også til i den lukkede Facebook-gruppen for norske Boot Campere, som jeg administrerer.

Når det gjelder det norske grunnkurset, som jeg lanserer i oktober 2017, koster dette 3990 kroner. Mitt ønske er ikke å konkurrere med Susan og hennes Boot Camp, for jeg mener at det er det beste kurset du kan ta for å lære denne metoden. Så dersom du er klar for å melde deg på det samme kurset som jeg gikk på, så klikk her for å se den første videoen.

Men – jeg vet også at at det finnes mennesker som ikke skjønner engelsk, som opplever Boot Campen som ”for amerikansk”, eller som rett og slett ønsker å komme i kontakt med andre nordmenn som følger denne metoden. Dersom du er blant disse, kan mitt kurs være et godt alternativ. La meg legge til at jeg har to assistenter, og dermed ikke tilbyr individuell tilpasning på samme måte som Susan og hennes team.

I mitt kurs tar jeg utgangspunkt i boken Spis deg fri. I tillegg deler jeg av mine personlige erfaringer om hvordan jeg har tilpasset denne metoden til mitt eget liv, i en travel hverdag som selvstendig næringsdrivende og alenemor til to jenter. Alle mine tips og oppskrifter er også tilpasset norsk forhold og norsk mat. Maten jeg henviser til vil være mulig å kjøpe i vanlige, norske dagligvarebutikker.

Jeg har lang erfaring med å formidle og forenkle faglig innhold, etter å ha jobbet som journalist siden jeg var 18 år gammel. Siden jeg ble frilanser i 2009 har jeg dessuten undervist og jobbet som foreleser. I disse dager fullfører jeg også yogalærerutdanningen, etter å ha praktisert yoga i 11 år. Gjennom denne utdanningen har jeg fått grunnleggende kunnskap om anatomi, samt fysisk og mental helse, og verktøy for å veilede mennesker i å ta vare på seg selv.

Ved siden av dette har jeg lang erfaring fra 12 trinns-programmet. Min kunnskap og egne opplevelser av avhengighet til ting og relasjoner, enten det handler om shopping, alkohol eller mennesker, utgjør et fundament for dette kurset.

Jeg vet nemlig at mitt forhold til mat ikke handler om ernæring. Det handler i stor grad om å ta hånd om følelser, i likhet med andre former for avhengighet, noe jeg også har skrevet om i mine tidligere bøker Shoppingfri (2013) og Alkoholfri (2017).

Derfor blir maten bare ett av flere elementer jeg må ta hånd om for å oppleve mer frihet og et lettere liv, som er det jeg ønsker å formidle kunnskap om. Å finne andre verktøy og metoder for å ta vare på meg selv og mine følelser, blir dermed sentralt. Det starter med maten. Men det handler egentlig om noe annet. Det vil du lære mer om på mitt kurs. 

Det norske kurset gir deg dessuten mulighet til å komme i kontakt med andre her i landet, som følger den samme metoden. Flere av mine tidligere kursdeltakere møtes «i virkeligheten» og støtter hverandre gjennom samtaler og treff, noe som kan være svært nyttig.

Jeg starter mitt neste kurs i oktober. Kurset vil foregår på nett og alt undervisningsmateriell vil være på norsk. Klikk her for å sette deg på ventelisten, så sender jeg deg mer informasjon så snart påmeldingen åpner.

Helt til slutt: Uavhengig om du ønsker å melde deg på den amerikanske Boot Campen eller det norske grunnkurset, vil jeg anbefale deg å ta en titt på det nettbaserte introkurset, som jeg lanserte i forbindelse med boklanseringen for noen uker siden.

Dette kurset gir deg en grundig innføring i hva du bør gjøre for å komme i gang, og dette materialet finner du ingen andre steder.

Meld deg på introkurset her:
http://kurs.spisdegfri.no

Introkurset koster 990 kroner. Dersom du senere velger å melde deg på mitt grunnkurs, vil du få refundert denne kursavgiften.

I introkurset viser jeg deg hvordan jeg planlegger mine innkjøp, og tar deg også med i butikken. I tillegg viser jeg deg hvordan jeg faktisk lager maten min, hjemme på mitt eget kjøkken.

Meld deg på introkurset her:
http://kurs.spisdegfri.no

Hvis du melder deg på dette kurset nå, blir du blant de aller første deltakerne. Det krever MOT å være en pionér. Derfor har jeg lyst til å belønne deg med en ekstra bonus:

I løpet av de neste ukene inviterer jeg deg til tre telefonmøter, der du kan få svar på dine spørsmål. Møtene er gratis, og åpne for alle som deltar på introkurset. Du kan delta via web eller telefon. Det første telefonmøtet blir søndag 17. september 2017 kl. 11-12.

Svar på denne eposten hvis du velger å melde deg på introkurset, så sender jeg deg info om hvordan du deltar på telefonmøtet.

Meld deg på introkurset her:
http://kurs.spisdegfri.no

Da gleder meg til å høre fra deg – vi snakkes!
Beste hilsen Irina

ps. Jeg vil minne om at det IKKE er nødvendig å gå på kurs for å lykkes med denne metoden. Alt du trenger å vite finner du i boken Spis deg fri, som du kan bestille her: bit.ly/spisdegfri

Takk for at jeg får være ærlig

Det siste døgnet har jeg mottatt en bølge av støtteerklæringer på mail, telefon og Facebook, etter at jeg skrev om ubehaget jeg har opplevd den siste tiden. Jeg vil bare si: TUSEN TAKK! Takk for omtanken og alle gode tanker, hjerter og smilefjes som er sendt min vei. Det betyr mer enn du aner.

Å si TAKK var er det viktigste jeg ville formidle akkurat nå. Så hvis du har dårlig tid, kan du droppe resten av denne mailen eller lese den en annen gang.

Jeg vil nemlig benytte anledningen til å si noe om ærlighet, som har blitt en viktig rettesnor i mitt liv de siste årene. Og det krever litt plass.

For hva er ærlighet?

For meg begynner det med å TØRRE å stille et par ubehagelige spørsmål til meg selv:
* Hva føler jeg nå?
* Hvordan oppleves dette?

De neste spørsmålene er:
* Hva velger jeg å gjøre med disse følelsene?
* Tør jeg å fortelle noen hvordan jeg egentlig har det?

Da jeg vokste opp på 80-tallet var det ikke særlig fokus på følelser og ærlighet. Hvis jeg sa noe høyt, kunne jeg oppleve å bli latterliggjort, kjeftet på eller korrigert.

Disse autoritære stemmene har preget meg gjennom store deler av livet. Sakte, men sikkert har de blitt forvandlet til autopiloter som snakker til meg, enten jeg vil eller ikke.

Mine automatiserte tanker sier til meg:
«Det du sier, stemmer ikke.»
«Det var ikke så ille. Du overdriver.»
«Andre har det verre. Ikke klag.»
«Du tar feil. Ta deg sammen.»
«Hold ut.»
«Det er så typisk at du skal være misfornøyd. Nå bare klager du igjen.»

Disse stemmene har også vært aktive denne uken, særlig i det jeg skrev nyhetsbrevet. «Kan jeg virkelig fortelle om dette?» tenkte jeg. Ja, det kan jeg. For jeg orker ikke å bli tvunget til taushet lenger, enten det er av ytre fiender eller mine egne, indre autopiloter, som holder meg nede og gir meg munnkurv.

Nettopp derfor er det viktig for meg å fortelle hvordan livet mitt har vært de siste dagene. Å være ærlig. Uten filter.

For vet du hva som skjer hvis jeg ikke er ærlig, med meg selv og andre? Da søker jeg støtte på andre måter, som ikke er sunne for meg. Jeg tyr til shopping, for å finne glede. Jeg drikker alkohol, for å slappe av. Og jeg SPISER, for å trøste meg, belønne meg og søke fellesskap med andre. Gudene skal vite hvor mye glede og trøst og feiring jeg har funnet i maten.

Før spiste jeg vekk alle følelser. Det ble til slutt veldig tungt å bære på.

Det første jeg får lyst til når jeg har det dårlig er å trekke meg unna andre mennesker. Gjemme meg vekk. Jeg forestiller meg at alle har det best hvis ingen hører, ingen ser og ingen vet hvordan jeg har det. Da kan jeg holde meg i skjul og holde på med mitt.

Fasaden kan være i orden, så lenge ingen får vite hvordan jeg egentlig har det.

De siste årene har jeg heldigvis skjønt at den strategien ikke funker. Strategien med hemmelighold, fortielser og fasade holdt på å ødelegge livet mitt. Den innsikten fikk jeg før jeg fant Bright Line Eating, men denne metoden var brikken som manglet for at alt skulle falle på plass.

Dette programmet har forsterket min evne og vilje til å ta vare på meg selv, gjennom mat, daglige rutiner og fellesskap med andre som er på samme vei. Og – ikke minst gjennom å være ærlig.

Hvis du står i en vanskelig situasjon i dag, enten det er i møte med deg selv eller andre, vil jeg invitere deg til å være ærlig. Du kan begynne med noe så enkelt som å skrive ned hvordan du har det på en lapp, som bare du kan se. Les gjennom og ta inn det du selv har skrevet. La det synke inn. Det kan være begynnelsen på at du kan akseptere hvordan du har det, akkurat nå.

Hvis du trenger hjelp, så gi beskjed til noen. Ring en venn. Eller ta kontakt med en støttetelefon eller en profesjonell instans, som kan hjelpe deg. Eller ring politiet, hvis du trenger beskyttelse.

Du er ikke alene. Du trenger ikke å bli holdt nede. Du trenger ikke å skamme deg. Du er ikke feil. Du har rett til å senke skuldrene, løfte brystet og si ting som de virkelig er. Du fortjener å være ærlig. Jeg tror på deg. Og jeg vil at du også skal tro på deg selv.

Det var alt for nå. Takk igjen for alle gode ord og tanker. Hvis du vil sende meg dine erfaringer om hvordan du best kan ta vare på deg selv, så send meg en mail. Jeg deler gjerne i neste ukes nyhetsbrev.

Alt godt.
Beste hilsen Irina

Hvilken pris vil du betale for suksess?

Det kunne ha vært en gledens dag. Jeg burde ha blåst opp ballonger og invitert på fest for å feire at Spis deg fri klatret helt til andreplass på den offisielle bestselgerlisten sist fredag! Juhuuu!!!

I stedet måtte jeg sette meg ned og skrive mail. Varsle naboene om å ikke slippe inn fremmede i oppgangen. Titte meg over skulderen. Og låse sikkerhetslåsen, for å være på den sikre siden.

Det er nemlig slik at mørket og lyset går hånd i hånd. Når lyskasterne plutselig rettes mot noen, kan uante krefter tre frem fra skyggene. Sånn har det vært for meg den siste tiden.

Jeg har fått haugevis av heiarop og takknemlige hilsener, etter å ha gitt ut boken Spis deg fri og skrevet boken Alkoholfri, som begge ble lansert i august. Mediene har også vist sin interesse. De siste ukene har jeg figurert i aviser, magasiner, på TV og i radio.

Samtidig har det altså dukket opp noen, som ikke liker at jeg er synlig. Som åpenbart skulle ønske at jeg kunne ties i hjel. Det er visst ikke uvanlig at personer som blir profilert i mediene opplever dette. Det gjør det ikke mindre ubehagelig av den grunn.

Uansett: Jeg har heldigvis fått god støtte. Jeg har bedt om hjelp, meldt fra til de rette instanser, og tatt de forholdsreglene jeg har fått beskjed om er nødvendige. Så jeg føler meg trygg.

Samtidig har opplevelsene de siste dagene fått meg til å reflektere over kraften av forandring. Når noe forandrer seg, forvandles alt. Ingen endrer seg i et vakuum. Det er relevant i forhold til den prosessen jeg gikk gjennom da jeg endret matvanene mine for et par år siden. Og det kan kanskje være relevant i forhold til de endringsprosessene du selv står overfor?

Spørsmålet er: Hva er det som gjør at forandring er smertefullt? Ikke bare for meg selv, men også for mennesker som står rundt meg? Jeg tror det henger sammen med at mine valg synliggjør andres valg. Hvis jeg velger å si nei til sukker og mel, blir andre oppmerksomme på sine egne valg. Det kan være ubehagelig. I stedet for å ta en titt på seg selv og undersøke hva det handler om, er det lettere å peke fingeren på meg og si «du tar feil» eller «du er ekstrem».

Ved å forandre meg påvirker jeg andre. Enten jeg vil eller ikke. Kanskje jeg også påvirker deg. Husk at du har et valg. Du kan velge å bli provosert. Eller du kan velge å bli inspirert. Valget er ditt.

Jeg har etter hvert lang fått erfaring med forvandling, etter å endret mange ting i livet mitt over flere år. Jeg opplever ofte at de som innledningsvis blir trigget og provosert, ofte kan bli nysgjerrige og til og med inspirert på sikt. Det tenker jeg også om de menneskene som lusker rundt i skyggene nå. Hvis de oppholder seg lenge nok i nærheten av lyset, blir de til slutt opplyst.

Så jeg har ikke tenkt å gi meg. Mitt mål er at flere skal få oppleve gleden av et lettere liv – og mitt motto er at gode nyheter er skapt for å deles. Det har jeg tenkt å fortsette med.

Hvis du vil hjelpe meg i det arbeidet, vil jeg be deg om å gå inn på Facebook-siden Spis deg fri og gi siden en Review eller Anmeldelse. Det kan du gjøre ved å velge antall stjerner (1 til 5) og skrive en liten kommentar om siden. Klikk her for å gjøre det nå. Takk for støtten! 

Spørsmål og svar:
Ellers kan jeg rapportere at det har strømmet inn med spørsmål den siste tiden. Jeg begynner med en mail fra Charles, som har mange gode spørsmål. Charles skriver:

«Kjøpte boka di til kona mi her om dagen, så jeg lar henne lese den først, men jeg har allerede for noen dager siden begynt med å kutte ut sukker og mel.

Jeg jobber på folkehøyskole, og du har kun i løpet av de 3-4 siste dagene «reddet meg» fra både sitron-mu***, sj***-ka**, va*** og kanel-*****!! (Ikke rart det er vanskelig å holde vekten nede hvis man skal spise alt sukker som blir bydd fram!!) [Obs! Det er jeg som har sensurert matvarene, for å unngå at noen skal bli trigget 😉 Hilsen Irina]

Det har dukket opp noen spørsmål som vi håper du kan svare på:

1) Kona og jeg er vant til å spise Rugsprø knekkebrød. Dette er jo veldig grovt knekkebrød, men det er jo tross alt MEL (rugmel) i dette knekkebrødet. Betyr det at vi bør kutte ut å spise Rugsprø?

2) Jeg har i lengre tid spist 86% kakao-sjokolade, både på grunn av antioksidantene i kakao, men også for å prøve å erstatte godteri-spising med denne typen sjokolade. Men jeg ser at det ER sukker i denne sjokoladen også. Bør jeg kutte den ut? (Jeg spiser 1-2 ruter sjokolade pr dag, noe som resulterer i 60-120 kalorier pr. dag).

3) Jeg har spist havregryn med melk i lengre tid, fordi havregryn gir meg en metthets-følelse som varer lenge. Men etter å ha sett en dokumentar som heter «What The Health», så mistet jeg helt lysten på å drikke ku-melk.

Derfor har jeg den siste uka brukt 100% plante-basert melk (blanding av kokos- og mandel-melk) i stedet for ku-melk.

Men når jeg ser på innholdsfortegnelsen, så ser jeg at det ER sukker også i denne nye melken som jeg bruker.

Så da blir spørsmålet: Bør jeg kutte ut å bruke kokos-/mandel-melk?

Håper du kan hjelpe oss med å svare på dette. På forhånd tusen takk for hjelpen!

Tusen takk også for at du gir ut denne boka! Veldig spennende konsept som gir mye mening, og jeg kjenner meg allerede lettere i kroppen! :)»

Mine svar til Charles (og kona):
1. Rugsprø er ikke tillatt. Det inneholder 95 prosent mel, og er derfor ikke forenlig med Bright Line Eating.
2. Beklager, 86 prosent-sjokoladen er heller ikke tillatt.
3. Det finnes en rekke vegetabilske melkeerstatninger, som er 100 prosent sukkerfrie, blant annet Oatly Havredrikk. Styr unna Alpro-produktene. Disse er fulle av sukker.

Lykke til!
* * *
Flere har også spurt om hvor de kan finne appen The Daily Companion, som Susan har omtalt flere steder i boken. Appen er dessverre blitt forsinket. Beta-versjonen testes i disse dager, og den offisielle versjonen skal visst komme snart. Så snart den blir tilgjengelig, skal jeg sørge for å nevne det på FB-siden og i nyhetsbrevet, så følg med.

* * *
Ellers er den store nyheten den siste uken at kursportalen for Spis deg fri har åpnet! Den finner du her: http://kurs.spisdegfri.no.

Introkurset er det første kurset som er lansert. Dette ligger nå tilgjengelig i portalen. Jeg laget kurset i forbindelse med boklanseringen. Mitt ønske er at kurset skal gi deg de konkrete rådene, oppskriftene og tipsene du trenger for å komme i gang, så snart du har lest boken.

I oktober lanserer jeg det nettbaserte kurset «Et lettere liv», som vil gi deg en fyldig verktøykasse med det du trenger for å gjøre endringer i ditt eget liv. Kurset går over 8 uker. Se nettsiden www.spisdegfri.no/kurs for mer informasjon. Sett deg på ventelisten, så sender jeg deg mer informasjon så snart påmeldingen åpner.

Husk: Send meg en mail hvis du har spørsmål. Alle får svar i nyhetsbrevet!

Ha en fortsatt herlig uke!
Beste hilsen Irina
ps. Likte du det du leste? Husk at nyhetsbrev kan deles. Send det gjerne videre til en venn eller noen andre du kjenner, som kan ha glede av disse tankene. Hvis du har mottatt denne mailen fra en venn, kan du klikke her for å motta ditt eget nyhetsbrev, rett i innboksen.

«Når bør jeg melde meg på kurs?»

Først og fremst må jeg si TUSEN TAKK for alle heiarop og hilsener som har rent inn den siste uken. Det føles som om jeg er blitt oversvømt av en bølge av glede og takknemlighet, etter lanseringen av boken Spis deg fri i forrige uke. Utrolig gøy, og ganske overveldende. Dette blir uten tvil en spennende bokhøst!

Spis deg fri-forfatter Susan Peirce Thompson besøkte Norge i forrige uke, noe som fikk bred omtale i flere medier. «Ned i vekt? Løsningen er i hjernen din…», meldte Aftenposten. Susan og jeg ble også invitert til God Morgen, Norge på TV2, som hadde et lengre innslag sist onsdag. Du kan lese artikkelen og se hele TV-innslaget i denne linken: http://www.tv2.no/nyheter/9314727/

Se foredraget!
Hvis du gikk glipp av boklanseringen på Uhørt i forrige uke, har jeg en god nyhet til deg: Du kan klikke her og se hele foredraget til Susan, «The Science of Sustainable Weight Loss»! Foredraget vil være gratis tilgjengelig på Facebook-siden Spis deg fri i en begrenset periode, så benytt anledningen nå.

Jeg vil også gi deg en siste påminnelse om introkurset jeg tilbyr i forbindelse med boklanseringen: Hvis du kjøper boken innen 31. august (det vil si innen midnatt torsdag!) og sender kvitteringen til support@spisdegfri.no, gir jeg deg gratis tilgang til det nettbaserte introkurset (verdi 990,-). Dette tilbudet gjelder kun hvis du kjøper boken innen utgangen av august.

Vinn bok & lunsj!
I tillegg har jeg lansert en liten Facebook-konkurranse, der du kan vinne en signert bok og en lunsj med meg. Klikk her for å finne ut hva du måte gjøre for å vinne!

I forbindelse med lanseringen, sendte Susan og jeg direkte på Facebook-siden Spis deg fri, for å snakke om boklanseringen og premiene du kan vinne. Det var veldig gøy! Klikk her for å ta en titt på videoen fra Villa Malla! 

Spørsmål & svar:
Flere har tatt kontakt denne uken, for å få vite mer om mulighetene for å gå på kurs. Tove er blant disse. Tove skriver: «Lurer veldig på om jeg skal melde meg på kurs hos deg når det kommer neste gang eller eventuelt Bootcamp nå. Hva tenker du om det? Krevde Bootcamp mye i innsats?»

* * *

Mitt svar til Tove:
For det første: Det er ikke nødvendig å melde seg på kurs for å lykkes med Bright Line Eating. I utgangspunktet får du all kunnskapen du trenger i boken Spis deg fri. Men – hvis du ønsker mer kunnskap og tettere oppfølging, vil jeg anbefale deg å melde deg på et kurs.

Hvis du er klar for å starte NÅ, vil jeg absolutt anbefale deg å melde deg på den amerikanske Boot Campen. I så fall kan du klikke her og sende meg den epostadressen du ønsker å bli registrert med, så skal jeg sørge for at du får den infoen du trenger for å melde deg på et kurs umiddelbart.

Jeg skal være helt ærlig med deg: En Boot Camp krever mye innsats. I hvert fall helt i starten. For de aller fleste vil det ikke være mulig å gjøre så store endringer i livsstil og kosthold uten å gjøre en betydelig innsats. Så hvis du skal igang med å bygge et nytt hus veldig snart, eller har en eksamensinnlevering om fire uker eller jobber med andre prosjekter som krever ALL din oppmerksomhet akkurat nå, vil jeg si at dette trolig ikke er riktig tidspunkt for deg.

Men – hvis det ikke skjer noe helt ekstraordinært om dagen, så vil jeg tro at dette er et like godt tidspunkt som når som helst ellers.

Selv investerte jeg rundt én time hver dag, de første par ukene av Boot Campen. Det var nemlig ganske mye å sette seg inn i. Nå hører det også med til historien at jeg er veldig nysgjerrig, så jeg leste alt jeg kom over og så så mange videoer med Susan som jeg hadde tid til. Til gjengjeld oppdaget jeg at jeg hadde en del tid å ta av. I stedet for å bli sittende å se på TV utover kvelden, eller sose rundt på Facebook, prioriterte jeg å bruke tid på Boot Camp-modulene.

Hvis du av en eller annen grunn konkluderer med at dette ikke er korrekt tidspunkt for deg å starte, kan du selvsagt vente og sende meg en mail når du er klar. Det er aldri for sent å melde seg på en Boot Camp.

Jeg starter også et nytt, nettbasert kurs (på norsk) i oktober. Da er du selvsagt velkommen til å melde deg på. Klikk her for å lese mer og for å sette navnet ditt på ventelisten, så sender jeg deg mer informasjon så snart påmeldingen åpner.

Så det korte svaret er egentlig: Dette er opp til deg. Du må kjenne etter hva som føles riktig. Hvis du er klar og motivert til å starte nå, så klikk her og send meg din epostadresse. Da kan du være i gang om en dag eller to.

For ordens skyld: Hvis du velger å melde deg på den amerikanske Boot Camp via linken jeg sender deg, får jeg en «vervepremie», siden jeg er en Bright Line Affiliate. Samtidig legger jeg deg til i den lukkede Facebook-gruppen for norske Boot Campere, som jeg administrerer.

Husk: Hvis du har spørsmål, kan du alltids sende meg en mail. Alle får svar i nyhetsbrevet!

Beste hilsen Irina
ps. Er du på Instagram? Jeg er nyfrelst, og deler stadig oppskrifter og andre inspirerende bilder på min personlige profil @leeirina og boksiden @spisdegfri. Følg meg gjerne!

Bli med oss på tur på fredag!

Irina Lee (t.v.) og Susan Peirce Thompson. Foto: Michela Salt

Vi klarte det!!! Spis deg fri har gått inn på den norske bestselgerlisten denne uken. Utrolig, men sant.

Forfatter og psykolog Susan Peirce Thompson er i Oslo denne uken, for å delta på lanseringen. I den anledning ønsker vi å invitere deg med på tur!

Fredag 25. august kl. 10.30 drar vi på dagstur til Villa Malla på Filtvet, hvor vi skal spise god mat, nyte solen og kanskje ta et bad i fjorden. Hvis du har lyst til å være med, og tilbringe dagen med Susan, meg og en gjeng Bright Line Eating-fans fra Norge, Europa og USA, er du hjertelig velkommen til å være med.

Pris: 750,- inkl. transport, lunsj og drikke (vann, kaffe og te)

OBS! Antall plasser er begrenset. Her er det førstemann til mølla som gjelder.

Den offisielle boklanseringen finner altså sted i kveld, torsdag 24. august 2017. Du finner mer info om eventet her: https://www.facebook.com/events/667576380094343/

Dette arrangementet er gratis og åpent for alle. Hvis du allerede har kjøpt boken, enten den engelske eller norske utgaven, så husk å ta den med. Susan har satt av god tid på slutten av kvelden for å signere bøker og møte leserne. Du vil også få anledning til å stille henne spørsmål direkte etter hennes foredrag «The Science of Weight Loss».

«Selfies are welcome!» Merk gjerne bildene med #spisdegfri hvis du deler dem i sosiale medier.

Ellers må jeg si at det har vært ENORM interesse rundt boken og Susans besøk denne uken. Mye, mye mer enn jeg hadde forventet…

Tirsdag ettermiddag inviterte vi fagfolk til et seminar om Bright Line Eating på Ullevål sykehus, i samarbeid med psykologspesialist Helle Hagness. Seminaret ble tatt opp, så hvis du er fagperson og ønsker tilgang på opptaket, så send en epost til support@spisdegfri.no. Merk epost: «Fagseminar 22.08.»

En rekke medier har også vist interesse for temaet. Her er noe av presseomtalen:

* NRK Østlandssendingen: «Er Spis deg fri en god metode for å holde vekta nede?»

Mitt løfte til deg er at du skal få svar på alle dine spørsmål i mitt nyhetsbrev. Jeg må innrømme at jeg ikke har fått tid til å svare så mange denne uken, men jeg lover å komme sterkere tilbake. Så fortsett gjerne å sende dine spørsmål til irina@irinalee.no hvis det er noe du lurer på. Alle får svar i nyhetsbrevet!

Da håper jeg vi sees!
Beste hilsen Irina

ps. I forbindelse med boklanseringer tilbyr jeg et introkurs til alle som kjøper boken frem til 31. august 2017. Dette er et nettbasert kurs, som blir tilgjengelig 1. september 2017 (veil. pris 990,-). Send din kvittering til support@spisdegfri.no for å få tilgang. Les mer her: https://irinalee.lpages.co/bokbonus/ eller sjekk denne videoen.