«Hva skal jeg gjøre når vektnedgangen stopper opp?»

Mitt ønske er å hjelpe deg til å å få et lettere liv.

En av måtene jeg kan gjøre dette på, er å gi deg svar på dine spørsmål. Hver uke deler jeg min kunnskap gjennom mitt ukentlige nyhetsbrev, denne bloggen og ikke minst i den ukentlige LIVE-sendingen på Facebook-siden Spis deg fri.

Denne uken svarer jeg på et spørsmål fra Ragnhild. I forrige skrev hun til meg:

«Fikk rask vektnedgang første tiden, veeeldig fornøyd! Men nå har det stoppet veldig opp 😊 Tips? Råd?»

Godt spørsmål, Ragnhild – og jeg har massevis av tips!

De viktigste er følgende:
1. Pass på å holde de fire klare reglene – om å kutte ut sukker, kutte ut mel, spise tre måltider om dagen og bestemte mengder til hvert måltid – skinnende rene.

2. Fjern badevekten! Hvis du skal ned 5 kilo eller mer, er det absolutt ingen grunn i verden til at du skal veie deg hver dag (bortsett fra å plage deg selv med hvor sakte det går). Parker vekten, få den ut av baderommet og legg den på et sted du ikke ser den til daglig.

3. Vei deg én gang i uken, annenhver uke, eller én gang i måneden. Husk også at et vekttap på 1-2 kg i måneden er helt normalt. så lenge du følger matplanen for vektnedgang.

4. Hvis du har fulgt alle disse rådene, og fortsatt opplever at vekten står helt stille, vil jeg råde deg til å kutte ut restaurantbesøk for en periode, gjerne 4 uker.

5. Hvis INGEN av disse tipsene gir ønsket effekt i løpet av 4 uker, så send en epost til support@spisdegfri.no, så skal du hjelp!

Alle disse tipsene utdyper jeg i denne videoen:

Jeg har forresten en veldig god nyhet denne uken: Boken Spis deg fri er tilbake på bestselgerlisten – hurra! Hvis du ikke har sikret deg et eksemplar ennå, kan du finne den på ditt nærmeste bibliotek eller bestille den her: bit.ly/spisdegfri

I den anledning vil jeg gjerne be deg om en veldig stor tjeneste:
Kan du gå inn på FB-siden og anmelde Spis deg fri? Du velger selv om du vil dele din opplevelse av dette nyhetsbrevet, bloggen, de ukentlige LIVE-sendingene eller om du har lest boken. Du kan gjøre det så enkelt som å klikke antall stjerner ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️, legge igjen en kort kommentar, eller skrive en laaaang bokanmeldese, hvis du vil.

Klikk her for å dele din mening!

Å få din tilbakemelding i form av en anmeldelse – god eller dårlig! – betyr mye for meg. Tusen takk!

Husk også at du alltid kan sende meg spørsmål hvis du lurer på noe. Send dine spørsmål til support@spisdegfri.no.

Vi sees!
Beste hilsen Irina

ps. Husk at gode nyheter er skapt for å deles! Del gjerne denne bloggposten med andre som kan ha nytte av disse tipsene.

Bli med på infomøte søndag 7. januar kl. 15!

Er du klar for å gjøre 2018 til DITT år? I så fall har jeg en god nyhet til deg:

Jeg inviterer deg til et infomøte om Spis deg fri søndag 7. januar kl. 15. Her vil du lære de fire enkle reglene for et lettere liv, og få informasjon om grunnkurset, starter nå.

Klikk her for å melde deg på infomøtet!

Dette snakker jeg også mer om i ukens videoblogg:

Jeg har også fått en mail fra Marianne. Hun skriver:

«Jeg holder på å lese boken din med nysgjerrighet.

Jeg er veldig usikker på om jeg vil klare dette men har veldig lyst til å prøve dette.

Årsaken til at jeg er usikker er at jeg reiser mye i jobben min. Er i Stockholm hovedsakelig tirsdag til torsdag og bor da på hotell, har tilgang på kantine til lunsj. Har du noen tips til hvordan jeg kan kombinere bright line med denne livsstilen?

I tillegg så er jeg lite oppfinnsom på kjøkkenet og trenger inspirasjon til hva man kan lage til de 3 måltidene. Er glad i både kylling, biff, og reker.»

Her er mitt svar til Marianne: 

Jeg har en god nyhet: Denne livsstilen er absolutt mulig å kombinere med reising og netter på hotell.
Her er noen praktiske forslag:
Den dagen du skal reise til Stockholm, vil jeg anbefale deg å pakke med deg en matpakke, slik at du får spist riktige mengder til lunsj/middag.
Til frokost dagen etter regner jeg med at du ikke vil få noe problem. De fleste frokostbuffeter på hotell i Skandinavia vil jeg tippe servere enten egg og poteter, eller havregryn / havregrøt, melk, yoghurt, ost, skinke og frukt, slik at du får satt sammen en skikkelig frokost. Hvis ikke, ville jeg ha bedt om å få snakke med kjøkkenet og be dem om å tilrettelegge slik at du får den maten du trenger. Husk også å ta med vekt, slik at du får veid opp en ordentlig porsjon.
Jeg har vært mye i Stockholm, og vet at det finnes en lang rekke knallgode restauranter, som serverer herlig BLE-vennlig mat. Særlig vegetarrestaurantene i den byen har imponert meg.
Sjekk litt rundt på nettet, og ring rundt hvis du trenger det, så er jeg sikker på at du vil finne flere gode spisesteder som serverer BLE-vennlig mat.
Svenskene er også i toppklasse når det gjelder service, og jeg er sikker på at du vil få god hjelp hvis du ber personalet om hjelp til å få servert noe uten sukker og mel.
Til slutt har jeg også en veldig god nyhet til deg: Sist uke lanserte vi den splitter nye digitale kokeboken! Her vil du finne massevis av gode oppskrifter, spesielt tilrettelagt for kvinner som skal ned i vekt. Du finner boken her: https://kurs.spisdegfri.no/p/oppskrifter
Lykke til – hold meg gjerne oppdatert om hvordan dette funker for deg i praksis!
Har du spørsmål du ønsker å få svar på?
Send en epost til support@spisdegfri.no
Og du: Husk å melde deg på infomøtet søndag 7. januar kl. 15.

«Jeg tror jeg venter til 1. januar…»

Vi er midt i romjulen. Denne høytiden som for veldig mange mennesker handler om mat, i store mengder. Alt fortoner seg litt annerledes etter at man har begynt med Bright Line Eating.

Hva er det beste å gjøre hvis man først faller av lasset, og ikke klarer å holde de klare linjene rundt mat og måltider?

Det er lett å tenke at «jeg venter til 1. januar før jeg begynner igjen». Jeg har et bedre forslag! Se ukens videoblogg for å lære mer:

Hvis du vil gi deg selv en best mulig start på det nye året vil jeg anbefale deg å gå i gang med en gang. Start ved ditt neste måltid. Hvis du ikke helt vet alle detaljer rundt Spis deg fri-metoden, vil jeg anbefale deg å gjøre ditt beste og bare følge de fire enkle reglene:

  1. Ikke sukker
  2. Ikke mel
  3. Tre måltider om dagen
  4. En porsjon til hvert måltid

Jeg har en god nyhet til deg, hvis du ønsker å lære mer om Spis deg fri:

Søndag 7. januar kl. 15 inviterer jeg deg til et gratis infomøte, der jeg vil lære deg mer om de fire enkle reglene du kan følge for å få et lettere liv. Jeg vil også fortelle deg om den vanligste feilen folk gjør når de forsøker å gå ned i vekt, og gi deg ett mentalt triks som vil hjelpe deg umiddelbart.

Registrer deg her for å delta: https://www.spisdegfri.no/webinar

Hvis du er i Oslo, vil jeg også invitere deg til et åpent informasjonsmøte om Spis deg fri torsdag 11. januar kl. 18 på Eldorado bokhandel i Torggata. Meld deg på her: https://www.facebook.com/events/742988632571448/

Som alltid vil jeg selvsagt anbefale deg å lese boken Spis deg fri, hvor du også vil få en grundig innføring i hele matplanen.

Klikk her for å bestille boken.

Hvis du ønsker konkrete tips om hva du kan spise til frokost, lunsj og middag kan du sjekke ut den splitter nye digitale kokeboken, som ble lansert på julaften!

I forbindelse med julen har jeg dessuten laget et spesielt tilbud til deg:

Ved å bruke kupongkoden JUL2017 får du 200,- i rabatt på den digitale kokeboken (veil. pris 399,-). Frem til nyttår kan du få tilgang for kun 199,-.

Slik gjør du det:
1. Gå til kursportalen: https://kurs.spisdegfri.no/p/oppskrifter
2. Trykk på knappen «Enroll in Course for 399 kr»
3. Gå på feltet «Add Coupon» og skriv inn JUL2017
4. Prisen endres da til 199 kr
5. OBS! Kupongkoden er kun gyldig til og med 31.12.17.

Da gjenstår det bare å ønske deg en fortsatt gledelig jul og et riktig godt nytt år… Håper vi sees i året som kommer!

Beste hilsen Irina

«Hvordan skal jeg komme meg gjennom julen?»

I ukens blogg deler jeg tre strategier du kan bruke for å komme deg gjennom helskinnet julen – uten å bryte de «klare linjene».

Se videoen her:

Det viktigste er å gjøre følgende:

1. Legg en plan: Tenk gjennom hvilke juleselskaper og hvilke utfordringer som venter deg de nærmeste dagene. Legg en plan for hvert måltid. Finn ut om du må ringe noen på forhånd, for å høre hva de skal servere. Tilby gjerne å bidra med en rett til bordet, hvis du hører at vertskapet ikke han planer om å servere noe som passer for deg. Skriv den planen din og forplikt deg til å følge den. Del den gjerne med en venn eller et familiemedlem, som vet at du ønsker å ta grep om kostholdet ditt.

2. Sosial støtte: Sørg for å alliere deg med noen som heier på deg! Å ha nok sosial støtte er en viktig forutsetning for å lykkes. Å fokusere på hvordan du kan støtte andre kan også være en effektiv metode for å flytte fokuset vekk fra maten, uansett hvilken setting du måtte befinne deg i. Mitt forslag til deg denne julen kan være å velge ut én person i juleselskapene du skal på som din «hemmelige venn». Tenk gjennom hva du kan gjøre for at nettopp denne personen skal få en spesielt hyggelig kveld. Kanskje du kan hjelpe verten ute på kjøkkenet, eller holde et ekstra øye med noen av barna som er tilstede, eller tilby deg å være kveldens julenisse? Flytt fokuset fra alt du ikke kan spise til hvordan du kan hjelpe andre. Det lover jeg vil gi stor effekt.

3. Visualiser! Mitt tredje tips er å bruke to minutter på å visualisere hvordan du kommer til å følge deg når julekvelden er over, og du har dine klare linjer i behold. Hvor kommer du til å være da? Hva har du på deg? Hvor bredt kommer du til å smile? Se for deg denne situasjonen, og putt på så mange detaljer som mulig. Denne teknikken vil øke dine sjanser for å lykkes.

Husk også at du kan bli med på LIVE-sendingen på Facebook neste onsdag, 27. desember kl. 13, hvor vi oppsummerer hvordan disse juledagene har vært. Legg det inn i planen, så kan du legge igjen din personlige julerapport i kommentarfeltet, så jeg hører hvordan det har gått med deg disse dagene.

I videoen gir jeg også konkrete tips om hvordan du kan veie opp ribbe og pinnekjøtt, og en annen strategi du kan følge dersom du ikke ønsker å veie opp maten når du er i selskap hos andre.

Uansett hvordan du velger å feire denne høytiden, vil jeg benytte anledningen til å ønske de og dine en riktig god jul!

«Hva skal jeg gjøre med kakebakingen?»

For mange handler julen om mat, drikke og julekaker. Da kan det føles veldig vanskelig, når vi ikke lenger spiser og drikker sånn som vi gjorde før.

Min største utfordring da jeg feiret min første jule med Bright Line Eating, var å finne en strategi for å takle julebaksten. Det forteller jeg om i ukens videoblogg:

JULEGAVE 🎄
Hvis du har lyst på spesiell julehilsen fra meg i år, så husk å melde deg på nyhetsbrevet:

Klikk her for å melde deg på nyhetsbrevet.

Har du spørsmål du ønsker å få svar på, så legg igjen en kommentar eller send en mail til support@spisdegfri.no. Alle får svar!

Den dagen jeg drepte Eminem…

Jeg har gjort mange feil i mitt liv. Jeg gjør fortsatt feil. Stadig vekk. Og jeg vet at jeg kommer til å gjøre feil i fremtiden.

Noen tabber er mer synlige enn andre. Det er denne historien et eksempel på:

Fredag 15. desember 2000 er jeg på jobb på Nøstet i Bergen. Jeg er 24 år gammel og har nettopp fått jobb som vaktsjef på TV2.no-desken. Dette er min andre uke på jobb. La meg legge til at det er drømmejobben for en «ung og lovende» journalistspire.

Klokken nærmer seg 21. De fleste journalistene har gått hjem. Nå er vi bare noen få igjen på jobb.

Ved siden av vaktsjef Øyvind på TV-desken sitter programleder Morten Sandøy. Han er nysminket og klar. Om få minutter skal han gå i studio og lede kveldens siste nyhetssending. Jeg sitter et par pulter bortenfor, like ved Kjetil, som her på kveldsvakt i nyhetsredaksjonen.

Morten samler sammen papirene sine og går ned i studio. Vignetten begynner å snurre over skjermen sekunder senere. «Velkommen til 21-nyhetene», proklamerer Morten. Nå gjelder det bare å overvåke nyhetsbyråene en siste gang, før jeg kan pakke sammen og gå hjem.

Og så – minutter etter at 21-sendingen har begynt – kommer det inn et tips på nyhetsmailen. Det er «Breaking News» fra CNN. I hastemeldingen fra den amerikanske tv-giganten står det at Eminem er død.

«Åh, herregud!» roper jeg ut over desken: «Eminem er død!!»

«Hvem er det som melder det?» roper vaktsjef.

«CNN!!!» svarer jeg.

Det er stikkordet vi trenger for å skjønne alvoret. Dette er en stor nyhet. Dette er virkelig stort.

Eminem er mannen som for kort tid siden gjorde rent bord under MTV Awards. Han er på toppen av sin karriere, med en stor fanskare i Norge. Og nå er han altså død. 26 år gammel. Omkommet i en bilulykke, ifølge CNN.

«Jeg legger inn en hast til Morten», roper vaktsjefen. Han får varslet programlederen idet videobåndet med neste nyhetsinnslag begynner.

Journalist Kjetil løper inn på arkivet og finner frem de ferskeste bildene som finnes av den amerikanse artisten. Klipper sammen en sak i rekordfart, skriver inn saken i manuset til Morten og løper ned i studio med teipen.

Sekunder senere kringkastes den oppsiktsvekkende nyheten til det norske folk: «Og vi har akkurat fått melding om at rapperen Marshall Matters, med artistnavnet Eminem, er død», sier Morten Sandøy.

Han leser den 25 sekunders lange bulletinmeldinge mens arkivbildene av rapperen ruller over skjermen.

Det en en stor nyhet. Det var på hengende håret av fikk den med i kveldens siste sending. Dette er noe alle kommer til å snakke om. Og vi var først. Takket være mitt årvåkne blikk.

Det var bare én hake ved denne historien. Eminem var ikke død. Nyheten var falsk. Morten Sandøy hadde akkurat kringkastet «fake news». TV2 var blitt lurt.

Jeg var blitt lurt av. Kilden var en falsk CNN-side. Det føltes som om jeg hadde strøket i den mest banale formen for kildekritikk. Jeg hadde ikke sjekket kilden godt nok. Jeg hadde gjort en feil.

Jeg husker fremdeles den ubehagelige varmen som spredde seg opp over halsen og dekket hele ansiktet da jeg innså brøleren jeg hadde begått. Ikke bare hadde jeg gjort en feil. Jeg VAR feil. Hele meg var mislykket. Føltes det som.

Nå var det ingenting jeg kunne gjøre. Skaden var skjedd. Jeg hadde ikke gjort jobben min godt nok. Det hadde gått litt for fort…

I et lite øyeblikk fryktet jeg at Eminens «død» skulle sette punktum for min journalistiske karriere. Før den egentlig hadde begynt. Men det ble ikke sånn. Eminen levde i beste velgående. Det kunne jeg også fortsette å gjøre.

Joda. Det ble selvsagt et oppvaskmøte. Jeg fikk en saftig skrape. I egoet. Men for å gjøre en lang historie veldig kort, var det ingen som kjeftet. Ingen som truet med å gi meg sparken. Ingen som mente at jeg udugelig. Ledelsen hadde fortsatt tiltro til meg som journalist og leder. De forsto at det som hadde skjedd, var en menneskelig feil. Noe de aller fleste før eller senere vil gjøre. Nyhetsredaktøren visste også at jeg kom til å lære av denne feilen. Mest sannsynlig ville jeg aldri gjøre noe liknende igjen.

Når jeg senere i livet har gjort tabber og feil og brølere har jeg ofte tenkt: «Heldigvis er det ingen som har dødd!»

I den store sammenhengen er nemlig feilene vi gjør bagateller. A Piss in Mississippi, som amerikanerne sier. En dråpe i havet. En fis i vinden. Det spiller egentlig ingen rolle.

Ofte er det forbausende få som bryr seg om at du har gjort feil. Av og til er det ingen som legger merke til det. For alle gjør feil. Hele tiden.

Det som derimot spiller en rolle, er hva vi lærer av våre feil. Jeg vet veldig godt hva jeg lærte den desemberkvelden for 17 år siden.

Minuttene på TV2-desken og oppvasken som fulgte i timene og dagene etterpå, ble avgjørende øyeblikk for meg. Ikke bare i min journalistiske karriere, men også for mitt syn på meg selv og hvilke krav jeg stiller til meg selv.

Selvsagt lærte jeg en viktig lekse i forhold til kildekritikk. Jeg fikk en påminnelse om at det ikke hjelper å være først ute med en nyhet, hvis det du rapporterer ikke er sant.

Det som var enda viktigere er at jeg fikk en påminnelse om at jeg må ha mot til å feile, hvis jeg skal ta meg på nye oppgaver. Jeg må tørre å reise meg opp igjen når jeg snubler, og prøve på nytt, hvis ikke kommer jeg aldri til å oppleve mestring.

Jeg må ha mot til å tåle usikkerhet og motgang, hvis ikke vil jeg være fanget i min egen komfortsone. Å bli værende der hvor ting føles komfortabelt kan nemlig bli ganske trang og kjedelig i lengden, selv om det måtte være aldri så trygt.

Faktisk kommer mye av det jeg kan og vet og tror på, som en direkte følge av feilene jeg har gjort. Enten det skjedde på direktesendt TV i beste sendetid, eller på privaten, hvor ingen engang la merke til hva som egentlig skjedde.

Hva er så grunnen til at jeg skriver alt dette i kveld? Hva har dette med saken å gjøre?

For meg er Spis deg fri og Bright Line Eating tett forbundet med det å våge å feile. Når vi gjør noe vi aldri har gjort før, når vi forsøker å endre grunnleggende vaner og rutiner i våre liv, må vi nemlig være forberedt på at vi ikke kommer til å få det til fra første stund. Vi kommer til å feile. Vi må ha mot til å gjøre vår egen research. Snuble og famle. Reise oss igjen. Prøve på nytt. Og kanskje blir det aldri «helt perfekt». Sånn er det bare. Det er også helt greit.

Så lenge vi lærer av våre feil og tar med oss lærdommen som alle disse erfaringene gir oss, har vi ikke gjort noe galt. Vi har bare våget. Vokst. Utviklet oss.

Ja, kanskje har det vært ubehaglig. Kanskje har vi rødmet underveis, og ønsket at en avgrunn under oss kunne ha åpnet seg, i stedet for at feilene våre skal bli avdekket. Denslags følelser hører med når vi gjør en tabbe.

Det er likevel ikke farlig. Det er sjelden noen dør av feilene vi gjør. Den skammen vi påfører oss selv etter å ha gjort en brøler er ofte den verste straffen vi utsettes for.

Derfor synes jeg vi kan bli flinkere til å heie på hverandre. Gi hverandre trampeklapp når noen våger noe de aldri har gjort før. Tilby en High Five når noen har tatt sats og snublet. Det er nemlig innsatsen som fortjener applaus, uavhengig av resultatet.

Selv kan jeg bli enda flinkere til å gi meg selv kred når jeg feiler. For jeg vet et disse eraringene aldri er bortkastet. Jeg våger å vokse. Og det er jeg stolt av.

* * *
Denne uken har jeg ikke et spørsmål, men en tilbakemelding jeg vil dele med dere. Avsenderen er en lege i Akerhus. Av hensyn til vedkommendes praksis, har han bedt om å være anonym, men han har gitt meg tillatelse til å dele dette. Han skriver:

«Jeg fikk introkurset som en gave da jeg kjøpte boken. Jeg må si jeg er imponert. Jeg er indremedisiner og lege, og har selv slitt med vekten siden jeg var ung. Jeg har gått opp og ned som en jo-jo i tretti år. Jeg har prøvd nesten alle tenkelige og utenkelige opplegg, og de har holdt bare en kort tid, så har jeg vært minst like tung igjen. Jeg leste med stor interesse den vitenskapelige bakgrunnen for opplegget, og det fremstår som solid begrunnet.

Det siste opplegget jeg prøvde før Spis Deg Fri var Berit Nordstrands opplegg. Med det klarte jeg å gå ned omtrent 5-6 kg. Jeg var på rett spor. Hennes opplegg er ikke så forskjellig; hun angriper sukker og fint hvetemel, men går god for grove speltprodukter. Hun hevder også at man kan innta naturlig sukker som lønnesirup og honning i begrensede mengder. Dessuten har hun flere måltider. Dette var ikke radikalt nok for meg, og jeg sluttet å gå ned og begynte å gå opp igjen.

Men noe helt annerledes skjedde i kroppen min da jeg gikk i gang med Spis Deg Fri. På knappe 3 måneder har jeg mistet minst 15 kg, det er nesten for utrolig til å være sant. Jeg er nå normalvektig med BMI på 24, for første gang på 30 år. Og jeg har ingen craving, ingen behov for sukker eller fint mel i livet mitt. Jeg spiser 3 måltider per dag, og klarer meg godt uten å bli sulten. Jeg er spent på om det kommer til å fortsette slik, men studiene Susan har gjort med pasienter over 3 år tyder på at over 80 % klarer det, og jeg håper å bli blant disse. Dette er noe jeg virkelig vil anbefale til pasientene mine.»

* * *
Hvis du har lest forordet til boken Spis deg fri, vil du vite at jeg har et hårete mål: Min visjon er å endre Helse-Norge! Intet mindre. Derfor betyr det så uendelig mye for meg når jeg får tilbakemeldinger som dette.

Jeg tror at vi som enkeltmennesker har muligheten til å påvirke alle som står rundt oss, når andre ser hvilke endringer vi gjør i vårt eget liv og effektene det gir. Samtidig vet jeg at fagfolk, og leger spesielt, har enda større påvirkningskraft enn andre enkeltindivid, fordi de blir oppsøkt av mennesker som faktisk trenger hjelp og er på jakt etter en løsning.

Når denne legen skriver at han vil anbefale denne metoden til sine pasienter, tenker jeg han er modig. Han våger å gjøre noe få andre leger har gjort før ham. Han er blant de aller første. Han er en pioner.

Så nå lurer jeg på: Hvordan kan du bidra til å spre denne løsningen til mennesker som trenger den? Jeg vet at de færreste har en pasientgruppe de kan videresende dette nyhestbrevet til, men alle har noen som trenger hjelp. Hvis du forteller andre om erfaringene du har gjort med Bright Line Eating og Spis deg fri, kan det være svært verdifullt får de som trenger det.

Hvis du har lest boken eller deltatt på introkurset, og har lyst til å dele dine erfaringer med andre, vil jeg invitere deg til å gå til Facebook-siden Spis deg fri og skrive en anmeldelse: https://www.facebook.com/spisdegfri/reviews/

Rett under coverbildet på toppen av denne Facebook-siden, vil du se en rekke med knapper. Den siste «knappen» består av tre prikker. Hvis du trykker på denne, får du opp alternativet «Skriv en anmeldelse». Hvis du har lyst til å skrive noen ord her, hadde det vært supert!

For hva er egentlig det verste som kan skje? Er det mulig å si noe feil når man deler egne erfaringer? Det er kanskje litt ubehagelig, eller bittelitt flaut. Men ingen kommer til å dø. Det er i hvert fall sikkert.

Har du spørsmål eller kommentarer, eller verdifulle feil du har lyst til å fortelle om? Send en mail til irina@irinalee.no. Alle får svar i nyhetsbrevet.

Sjekk også Spis deg fris julekalender på våre Facebook-sider: www.facebook.com/spisdegfri/! Hver dag legger jeg ut en video, som jeg håper du kan ha nytte av.

Med dette ønsker jeg deg en fortsatt fin og fredelig og feilbarlig førjulstid…

Beste hilsen Irina
ps. Har du ikke lest Spis deg fri ennå? Nå kan du lese forordet og de første kapitlene i boken – helt gratis! Klikk her for å laste ned miniboken: https://www.spisdegfri.no/minibok

Dette er skummelt… men jeg gjør det likevel!

I desember i fjor la jeg for første gang ut en liten videosnutt av meg selv på Facebook. Det var skummelt. Siden har jeg gjort det, igjen og igjen. Og vet du hva? Jeg synes fortsatt det er skummelt.

Mitt motto for 2017 å faktisk å gjøre noe skummelt hver dag!

Nå lager jeg faktisk en ukentlig direktesending på Facebook-siden Spis deg fri hver onsdag kl. 13, hvor jeg svarer på spørsmål fra lesere og seere. Selv om det er skummelt, har jeg nesten begynt å like det. Å være «på direkten» er litt gøy!

Kanskje så du dagens LIVE-sending? Her forteller jeg om hva som er den vanligste grunnen til at folk ikke lykkes, når de ønsker å gjøre en endring. Jeg har opplevd det selv, mange ganger.

Mon tro om du også kan kjenne deg igjen?

Klikk her for å se opptak av dagens Facebook-sending!

Og så har jeg en liten nyhet: Siden vi nærmer oss jul har jeg bestemt meg for å lage en #JULEKALENDER på Facebook-siden vår! Hver dag i desember vil jeg legge ut en video hvor jeg deler gode tips og historier.

Har du noen ønsker om temaer du ønsker at jeg skal ta opp? Send en mail til support@spisdegfri.no merket JULEKALENDER.

Over til ukens spørsmål. Laila (54) har sendt meg denne meldingen:
«Var så godt i gang, men havnet på sukkerkjøret igjen etter en bursdag. Gikk opp kiloene igjen. Nå sliter jeg med å komme igang igjen. Har du tips til hvordan jeg skal klare å motivere meg til ny start? Jeg er helt fortvilet »

Mitt svar til Laila:
Jeg skjønner så godt hvordan du har det. Kan jeg spørre om du har meldt deg på et kurs? Hvis ikke, er det noe jeg virkelig vil anbefale. Å få støtte fra en gruppe mennesker, som vet hvordan du har det og heier deg frem, er uvurderlig.

Klikk her for å se hvilke kurs som finnes!

Hvis et kurs ikke er et alternativ for deg, kan løsningen være å alliere deg med noen – ektefelle, venninner, kolleger – og bestemme dere for å gjøre dette sammen. Avhengighet av sukker og/eller andre substanser handler i stor grad om isolasjon. Ved å bryte denne isolasjonen, vil du ha større muligheter for å lykkes.

En annen god nyhet er at du faktisk HAR bevist overfor deg selv at dette er mulig, fordi du har gjort det før. Du trenger altså ikke å være i tvil om at det fungerer.

Ut i fra det lille du forteller, høres det ut som om det sosial støtte du trenger mer av. Det kan du altså få ved å alliere deg med noen mennesker du stoler på – eller melde deg på et grunnkurs. Det neste starter i januar, og du finner mer info her: https://www.spisdegfri.no/kurs/

* * *

Etter forrige ukes Black Friday-tilbud fikk jeg denne mailen fra Mari-Ann. Hun skriver:
«Takk for et flott tilbud som jeg velger å benytte meg av. Altså årets julegave fra meg selv til meg selv. (…) Jeg har jo aldri klart å fullføre noe slankekurs i mitt liv. Jeg er en starter, men kommer aldri i mål. Jeg har lest boka, og er veldig både inspirert og motivert av alle historiene til disse flotte damene.(…)

Min største bonus vil være om jeg kunne få et bedre søvnmønster, og ikke våkne i 04 -05 tiden hver dag for så å sovne rundt 06 og være “dau trøtt”. Jeg klarer ikke å starte for fullt med dette nå, da her for mye representasjon på kveldstid og i arbeidstiden. Jeg må ha det roligere og mer kontroll over dagene mine før jeg går i gang.

Skal på juleferie 16.12, så da er det litt bedre. Jeg holder på i det små med mindre sukker og mel. Alkohol er jeg veldig av og på, med både korte og lange intervaller uten, avhengig av jobb og ferier. Problemet med å drikke for meg er at jeg blir “supersulten” dagen etterpå, selv etter et par glass vin. Jeg kan spise en hel ku/gris/sau, hva som helst og særlig hvis det er usunt. Eier ikke metthetsfølelse.

Over til noe annet. Jeg pleier å ha et “hårete mål” hvert år, for meg selv, for å huske årene. Som for eksempel, leseår, lære meg å spille piano, shoppingfri, div fysiske mål/prestasjoner, reiser, osv. Slanking er ikke med på denne avtalen. Husker jeg leste om deg og shoppingfri, og jeg klarte meg helt til slutten av september, da gikk det ikke lenger, og det ble kjøpt en del klær og stæsj til huset. I ettertid var det en vekker for hva jeg bruker penger på. Kanskje det blir sånn med BLE også? Om ikke 20 kg så kanskje 10 lettere?»

Mitt svar til Mari-Ann:
Tusen takk for din tilbakemelding, dette var veldig hyggelig å lese. Så fint å se at du velger å gi deg selv denne julegaven, jeg håper du blir fornøyd. Hold meg oppdatert om hvordan det går.

Jeg har også veldig sansen for det du beskriver rundt alkohol og shopping. Det er først når vi stopper opp og observerer hvordan vanene våre påvirker oss, at vi kan velge å gjøre en endring.

For min del startet det med at jeg valgte vekk shopping, senere alkohol før jeg valgte å endre vanene mine rundt mat. I sum er det ingen tvil om at disse endringene har gitt meg et mye lettere liv, både fysisk, materielt og åndelig.

At flere velger å utforske disse temaene, gir meg masse inspirasjon og pågangsmot til å fortsette dette arbeidet. Så – TAKK! for din tilbakemelding. Den betyr mer enn du aner.

* * *
Har du noe du gjerne skulle fått svar på? Send en mail til irina@irinalee.no . Alle får svar i nyhetsbrevet.

Håper å høre fra deg!
Beste hilsen Irina
ps. Klikk og «lik» Facebook-siden Spis deg fri, så du får glede av årets julekalender…

Slik gikk det med Tina… og sjekk vår Black Friday-bonus! 😉

For noen uker siden fikk jeg et spørsmål fra Tina, som hun fikk svar på i nyhetsbrevet.

«Jeg er ikke bekymret for mat. MEN alkoholen er jeg bekymret for. Jeg drikker utrolig sjelden, men synes det er digg å kunne ta seg ett glass eller to når man er ute med kollegaer…», skrev Tina.

Klikk her for å lese hele spørsmålet fra Tina, og se hva jeg svarte henne. 

Noen dager senere sendte hun meg denne fantastiske tilbakemeldingen, som jeg tenkte jeg måtte dele med dere:

«Jeg takker for svaret og bra tips jeg fikk av deg! Alkoholfri høres ut som en veldig interessant bok å lese …Will check it out!

Jeg sender deg også denne mailen fordi jeg har nettopp kommet hjem fra seminar med jobben denne helgen! Utrolig morsomt og festlig og ikke minst lærerikt!!

MEN… jeg følte siden jeg hadde tatt steget og sendt deg en mail om tips og spørsmål ang alkohol, så ville jeg hvertfall virkelig prøve!

Maten på hotellet hadde jo fått beskjed om at jeg ikke skulle ha mel eller sukker til maten , de kom også å spurte meg ang dessert der jeg sa at de måtte måle 6 oz med frukt, så fikk jeg det, så veldig fornøy med det…

Tilbake til alkoholen så hadde jeg ikke HELT bestemt meg. Fikk aperitiffen, tok den med til middagsbordet, så på den, pustet inn og ga den videre til ei som satt ved siden av meg.

Under middagen fylte de på med hvitvin og rødvin, som jeg da ga videre til ei som ble glad for enda mer gratis drikke!

Og det var SÅ lett å gi fra meg de enhetene (jeg drikker typ 4-5 ganger i året max så når jeg gjør det har jeg pleid å nyte det skikkelig.)

Det ble masse vann og farris på meg, og det var helt greit. Jeg ble jo i like godt humør sammen med de som drakk uten å drikke! Men jeg gikk å la meg mens jeg var på topp. Våknet klar i toppen, men trøtt som fy. Hehe… 

Hvertfall tusen takk, for at du satt av tid til å svare meg med kloke inspirerende ord til min første fest som BLE entusiast.»

* * *

Hvordan alkohol kan kombineres med Bright Line Eating var også temaet for ukens direktesending på Facebook. Her forklarer jeg i detalj hva jeg anbefaler i forhold til alkoholbruk, og hvorfor det kan være lurt å vente til du er ferdig med vektnedgang før du tar deg et glass vin.

I ukens direktesending kunngjør jeg også dagens store nyhet: Ukens Black Friday-bonus! 

Mitt team og jeg har nemlig diskutert frem og tilbake hva vi skal gjøre med Black Friday-fenomenet. Personlig er jeg skikkelig motstander av denne kommersielle kjøpefesten, som virkelig kan bringe frem det verste i folk. Fjorårets nyhetsinnslag om at folk hadde tråkket hverandre ned (!) på vei inn på kjøpesentrene er bare helt forferdelig.

Likevel – jeg skjønner at folk ønsker å gjøre gode kjøp. Jeg er sånn selv.

Min kloke kollega ga meg et innspill, som hjalp meg til å ta en beslutning: «Kan du gi folk et godt tilbud, som bidrar til å at du oppnår ditt mål, Irina – å hjelpe flest mulig?»

Ja. Det kan jeg. Det hadde faktisk vært helt fantastisk hvis vi kunne ha klart å vri Black Friday til å handle om god helse og bærekraftige løsninger, i stedet for bare å fokusere på endeløst forbruk. Og siden jeg må forholde meg til at Black Friday tydeligvis er kommet for å bli, også i Norge, benytter jeg anledningen til å gi deg følgende tilbud:

* Hvis du kjøper introkurset (veil. pris 990,-) fredag, lørdag, søndag eller mandag (før kl. 23.59) gir jeg deg HALV PRIS på kurset. Det vil si at du kun betaler 495,- kroner.

* Ikke nok med det: I tillegg sender jeg deg et eksemplar av bestselgerboken Spis deg fri! Dette er altså ikke en PDF-kopi eller en e-bok, men en fysisk bok som du får i posten i god tid før jul.

La meg legge til at jeg aldri har tilbudt noe liknende tidligere, og trolig kommer jeg ikke til å tilby dette igjen…

Er du klar for å prøve? Slik gjør du det:
* Gå til kursportalen kurs.spisdegfri.no/p/introkurs
* Trykk på knappen Enroll in Course for 990,-
* Trykk på den lille røde knappen som heter ADD COUPON
* Legg inn kupongkode BF2017 og trykk APPLY
* Prisen endres til 495,-
* Legg deretter inn øvrig info, som epost og betalingsdetaljer.

I neste uke vil du motta en epost, der du blir bedt om å oppgi din fysiske adresse, så vi får sendt deg en bok!

Hvis du allerede har meldt deg på introkurset eller kjøpt boken, skal du vite at dette tilbudet likevel gjelder deg. Du kan nemlig gi bort kurset og/eller boken som gave til noen du er glad i – og du kan også bruke kupongkoden så mange ganger du vil.

Det betyr også at du gjerne må videresende denne mailen til andre som kan være interessert. Men – husk at dette tilbudet kun er gyldig noen dager, så gjør det i så fall med en gang.

Spørsmål eller kommentarer? Send en mail til irina@irinalee.no. Alle får svar i nyhetsbrevet!

Beste hilsen Irina
ps. Jeg kommer til å sende deg noen påminnelser om dette gjennom helgen…

Vil du ha en gratis kokebok?!

Foto: Tore Fjeld

I det forrige nyhetsbrevet lovet jeg deg en god nyhet. Her kommer den:

Vi er i full gang med å lage den nye kokeboken. Den skal etter planen lanseres tidlig i 2018. Den blir så fin! Jeg blir glad når jeg tenker på all den gode maten som skal lages og spises, takket være denne boken, som jeg tror kommer til å inspirere mange.

Og nå lurer jeg på: Har du lyst på en PDF-kopi av denne boken, før den er tilgjengelig i butikkene? Helt GRATIS?!

Vil ha påfyll av gode oppskrifter til frokost, lunsj og middag, pluss masse andre tips, som du kan bruke for å planlegge måltidene dine?

I så fall har jeg en bonus til deg, som jeg håper du vil sette pris på:

Hvis du kjøper boken Spis deg fri før 31. desember 2017, sender jeg deg en gratis PDF-kopi av den nye boken, så snart den er ferdig. 

Tilbudet gjelder for bøker kjøpt mellom 1. november og 31. desember 2017.

Klikk her for å registrere ditt bokkjøp.

Hvis du har kjøpt boken tidligere i høst, er dette altså en god anledning til å kjøpe boken som julegave til en venn eller kollega. I så fall gir du samtidig deg selv en hyggelig PDF-kokebok, som du får tilsendt tidlig i 2018.

Alt du trenger å gjøre er å registrere ditt bokkjøp på denne linken: https://www.spisdegfri.no/vinterbonus

Hvis du vet om andre som har lyst til å lese Spis deg fri, kan du gjerne videresende denne mailen til dem.

Camilla har nylig sendt meg dette spørsmålet:
«Hei☺️ jeg er kommet til siden hvor det står at man må veie maten, er det viktig for å få resultater, gikk på Roede kurs og fikk egentlig nok av hele greia med det å veie maten, så jeg lurte på hva du tenker om det?»

Mitt svar til Camilla:
For de aller, aller fleste vil det være avgjørende å veie maten for å få resultater. Jeg kjenner noen få som kan navigere etter den såkalte tallerkenmodellen, der man bare forsyner seg med en tallerken til hvert måltid, men faren er da at man enten får i seg for mye eller for lite mat. Jeg vil derfor anbefale deg at du veier maten din.

* * *

Har du noe du lurer på? Husk at du kan sende dine spørsmål til irina@irinalee.no. Alle får svar i nyhetsbrevet.

Og husk:
Klikk her for å registrere ditt bokkjøp, så jeg kan sende deg den fine kokeboken så snart den er ferdig.

Ha en fin uke!
Beste hilsen Irina
ps. Fikk du med deg dagens LIVE-sending å Facebook? Der svarte jeg på hva man burde gjøre hvis man opplever at vektnedgangen stopper opp. Løsninger er IKKE å spise mindre mat… Klikk her for å se sendingen. Hvis du aktiverer varsler på Facebook, får du en påminnelse når jeg sender direkte neste onsdag kl. 13.

“Høres for godt ut til å være sant”

Har du fått med deg at jeg har startet en ukentlig direktesending? Hver onsdag kl. 13 svarer jeg på spørsmål som kommer inn, direkte på Facebook-siden Spis deg fri. 

Klikk her for å se dagens sending!

Vit også at du kan velge å bli varslet når sendingen begynner, så får du en liten påminnelse når du kan stille spørsmål på direkten.

Elsa Birgit har sendt meg en mail den siste uken. Hun skriver:

«Hei, dette høres for godt ut til å være sant. Hvordan skal jeg få motivasjon til å kutte ut alt sukker? Har alltid spist mye brød. Har prøvd opplegg der brød kuttes, men har ikke greid det over tid? Hvilken info får jeg på dette, som gjør at jeg greier å styre meg?»

Mitt svar til Elsa Birgit:

Jeg skjønner deg veldig, veldig godt. Du skal vite at jeg ALDRI har testet Atkins eller lavkarbo av nøyaktig samme grunn. Jeg VISSTE at jeg aldri kom til å klare å kutte ut brød og pasta, derfor var det ikke vits i å prøve en gang. Men tro meg – når du skjønner hvordan din hjerne reagerer på sukker og mel, forstår du også hvorfor det kan oppleves så befriende å kutte det ut. Og da snakker jeg om å kutte ut ALLE former for sukker og mel.

Du vil finne mange artikler om dette på bloggen og på FB-siden Spis deg fri. Mitt beste råd til deg vil likevel være å kjøpe boken: http://bit.ly/spisdegfri

Boken vil gi deg den fullstendige forklaringen på hvordan denne metoden fungerer. Hvis du senere blir motivert til å gi det forsøk, kan du vurdere å melde deg på introkurset, som du finner her: http://kurs.spisdegfri.no/p/introkurs

* * *

Jeg har også fått inn et spørsmål fra Grete:

«Eg går på mengde for vektnedgang, men blir så svolten etter tre timar! Kan eg auke litt grønnsaker, eller andre forslag?»

Mitt svar til Grete:

Hvis du per i dag velger veldig «lettere» grønnsaker, som salat, kan jeg anbefale deg å velge «tyngre» grønnsaker, som gulrot og rødbet. Du kan velge å erstatte 6 oz med frukt til lunsj med 6 oz grønnsaker, og se om det hjelper.

Etter tre timers faste er det heller ikke uvanlig at kroppen begynner å bli litt sulten, men pass på at det ikke går særlig mer enn 4-5 timer mellom dine måltider.

Vit at det ikke er farlig å være sulten. Som Susan sier: «Ingen har sultet ihjel mellom lunsj og middag.»

* * *

Trine (43) har sendt meg en mail. Hun skriver:

«Hei Irina. Takk for den fine boken og all god hjelp:) 

I ditt nyhetsbrev forrige uke svarte du Laila som syns 10 ounces grønnsaker til lunsj og middag er for mye.

Jeg trodde det skulle være 6 ounces grønnsaker til både lunsj og middag og får det ikke til å gå opp? Selv om jeg plusser på 6 ounces frukt til lunsj eller 8 ounces salat til middag blir det fortsatt ikke 10. Er det noe jeg har misforstått? På forhånd takk for svar.»

Mitt svar til Trine:

Takk for mail – det er veldig fint at du spør, for mitt svar var åpenbart veldig uklart! Det stemmer at lunsjporsjonen i utgangspunktet er 6 oz, mens til middag skal man spise 8 oz + 6 oz med grønt og salat, det vil si 14 oz til sammen. Svært mange velger å flytte 4 oz med grønt fra middag til lunsj, slik at man spiser 10 + 10 oz til lunsj og middag.

Hvis man velger å følge denne varianten, skal man forplikte seg til å følge denne matplanen i minst 14 dager. Det er altså ikke mulig å «hoppe mellom» de to variantene fra dag til dag. Det var bakgrunnen for mitt svar til Laila.

Mailen fra Trine minner meg om mitt motto for dette nyhetsbrevet: Det finnes ikke dumme spørsmål. Bortsett fra de som ikke blir stilt!

Så hvis du lurer på noe, eller synes noe av det jeg har skrevet i nyhetsbrevet virker uforståelig eller selvmotsigende, så send meg en mail. Jeg vil gjerne høre fra deg!

Ellers kan jeg avsløre at jeg holder på å forberede en stor nyhet, som jeg gleder meg til å dele med deg i neste ukes nyhetsbrev! Nyheten kommer til å bli offentliggjort i neste ukes LIVE-sending på Facebook, så husk å like FB-siden Spis deg fri hvis du vil være blant de første som får vite om dette…

Da ønsker jeg deg en fortsatt fin uke!
Beste hilsen Irina

ps. Hvis du bor i Oslo, er du invitert til et informasjonsmøte mandag 13. november, kl. 17.30. Temaet for dette møtet vil være det neste «fysiske» Spis deg fri-kurset, som starter opp i Oslo veldig snart. Møtet på mandag er gratis og uforpliktende. Klikk her for å melde deg på eller send en mail til support@spisdegfri.no