Spis deg fri med barn

Et spørsmål jeg får veldig ofte er: «Hva gjør du i forhold til barna?»

Med to jenter på 9 og snart 11 år, er jeg veldig oppmerksom på mitt ansvar som mor, voksen og rollemodell. Derfor har jeg også bedt om hjelp, søkt i litteraturen og lært fra andre kloke voksne, om hva jeg kan gjøre for å snakke med mine barn om vanskelige temaer. Mat, kropp og selvbilde er bare ett eksempel. Vårens #metoo-kampanje er et annet eksempel.

For meg handler det likevel om det samme: At jeg som voksen må tørre å sette ord på mine egne utfordringer, tanker og følelser. Uansett hvor tabubelagt temaet måtte være.

Som en klok person sa en gang: «Dine barn hører ikke hva du sier til dem. Dine barn hører hva du sier til deg selv.»

Det vil si: Hvis jeg sliter med lav selvfølelse, dårlig samvittighet fordi jeg spiser mer enn jeg burde, eller skam fordi jeg ikke lykkes med nok en ny slankekur, uansett hvor hardt jeg prøver, tror jeg det «selvskakket» er noe mine barn plukker opp. Enten jeg vil eller ikke.

Selv opplever jeg at jeg er blitt en bedre mor etter at jeg la om til Bright Line Eating 8. oktober 2015.

I ukens LIVE-sending på Facebook utdyper jeg temaet.

KLIKK HER for å se sendingen!

I sendingen gir jeg konkrete eksempler på hva døtrene mine spiser (de spiser ALT!), hvordan barna mine spiser og hvor mange måltider de spiser hver dag.

Jeg forklarer også hva jeg gjør i forbindelse med skoleavslutninger, barnebursdager og lørdagsgodt. Jeg setter også ord på hvordan jeg samtaler med dem om min egen mat, og hvilken forklaring jeg gir dem på hvorfor jeg velger å veie maten min.

KLIKK HER for å se sendingen!

I tillegg har jeg bedt mine kolleger Jeanette og Marianne, som begge har små barn i huset, om å dele sine beste tips. Her er noen av middagsrettene de velger, når de samles rundt middagsbordet sammen med sine respektive familier.

* * *
Marianne skriver:

«Fredagtaco

Familien spiser tacoskjell eller tortillas som vanlig, mens jeg lager en stor tacosalat av de samme ingrediensene som de andre også bruker:

4 oz stekt kjøttdeig (eller 6 oz bønner)
Hjemmelaget tacokrydder (eller en butikkjøpt variant uten sukker, Rema har en sukkerfri kryddermiks)
2 oz salsa
10 oz salat, mais, agurk, løk, tomat osv. etter ønske
2 oz lett-rømme

(her kan man også redusere litt på kjøttdeigen, slik at man får plass til litt ost som protein også)

Laks
Her spiser resten av familen enten pasta eller potet i tillegg, mens jeg spiser ekstra mye grønnsaker.
4 oz stekt laks, 5 oz blomkålmos med 0,5 oz smeltet smør, salt og muskat, 5 oz kokte gulrøtter

Spaghetti
Familien spiser tradisjonell spagetti med kjøttsaus.
Jeg erstatter pastaen med 10 oz squash- og gulrot skåret opp med «spiralizer» + 4 oz kjøttdeig med 2 oz spagettisaus som jeg enten lager selv fra bunnen eller kjøper en ferdigsaus på butikken med sukker langt ut i ingredienslisten.

Hamburger
Familien spiser hamburger med brød og alt som hører til. Jeg steker masse løk, skjærer opp friske tomater og salatblader som tilbehør (til sammen 10 oz). Har 1 oz ost på toppen som fett.»

Jeanette skriver:

«Kjøttkaker
600 g kjøttdeig
2 egg
2 dl melk

Bland alt godt sammen og stek kjøttkaker. Vei opp 5 oz kjøttkaker å legg de i bakerovnen på 200 grader i 15 min.

Kok opp frostene erter og mos dem med stavmikser. Kok ut stekepannen med fløte. Kok grønnsaker. Familien får poteter og kjøttkakene sine i brun saus.

Biffsnadder
Strimlet biffkjøtt stekes opp. Vei opp kjøttet til deg selv over i en egen stekepanne. Tilsett grønnsaker i begge stekepannen å stek videre. Tilsett 1 oz fløte i din og kok inn.
Familien får pommes fristes, potetmos eller ris til.

Vei opp din egen blanding trekk fra 1 oz fløte og 4 oz kjøtt fra tallet du får.

Rasp blomkål og ha den i kokende vann i 1 min før du siler av. Det du mangler av grønnsaker supplerer du med blomkålris.»

* * *
Ønsker du flere tips og råd om hvordan du kan kombinere denne livsstilen med barn og familie?

KLIKK HER for å se sendingen!

Husk også at jeg svært gjerne vil ha dine kommentarer, tanker eller innspill til sendingen og denne bloggen. Hvis du har forslag eller ønsker til temaer jeg kan ta opp i fremtidige sendinger, vil jeg gjerne høre fra deg. Legg igjen en melding i kommentarfeltet på Facebook-sending eller send en e-post til support@spisdegfri.no.

Neste ukes LIVE-sending kommer onsdag kl. 13 på Facebook-siden Spis deg fri. Onsdag 13. juni blir temaet #SOMMERKROPPEN2018. Min definisjon av «sommerkroppen» er nok en ganske annen enn det meste av det andre du ser og hører i sosiale medier om dagen, så bli med hvis du har tanker eller meninger om det temaet.

Vi sees!
Beste hilsen Irina
💕 Mitt motto er at gode nyheter er skapt for å deles. Send gjerne denne bloggen videre til noen du vil inspirere! 💕

 

Del dette innlegget

Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Scroll to Top