Hva kan du lære av dagen i dag?

I dag vil jeg snakke litt om selvkritikk. Eller rettere sagt: Evaluering.

Jeg vil nemlig tippe at du får negative assosiasjon når du leser ordet «selvkritikk». For det er sånn vi er skrudd sammen: Kritikk er negativt. Selvkritikk er gjerne enda mer brutalt. Vi dissekerer oss selv, og pisker oss selv for alt som gikk galt.

Vi har mange innarbeidede vaner, som støtter opp om denne brutale måten å snakke til oss selv på. Gjennom dager, uker, måneder og år har mange av oss rakket ned på oss selv. Vi har mobbet, trakassert og hetset oss selv, uten noen gang å få korreks.

Denne selvkritiske stemmen kan dukke opp helt automatisk, nesten uten av vi legger merke til det, en gang. Vår indre sabotør kan si ting som: «Dette burde du ha gjort bedre.» «Nå feilet du. Igjen.» «Herregud, så håpløs du er. Hvor kan du ikke bare gjøre det som er riktig?»

Jeg har hatt mange sånne indre dialoger i mitt hode. Mange av dem har vært knyttet til vekt og kropp og et stadig mer håpløst selvbilde. Kan du kjenne deg igjen?

I så fall vil jeg at du skal gjøre følgende: Tenk gjennom dagen din. Finn én ting du er fornøyd med. Bare én. En eneste ting som gikk sånn som du hadde planlagt det, eller kanskje enda bedre. Det trenger ikke være noe stort. Det kan være så enkelt som at du sto opp da vekkerklokken ringte. Eller at du spiste frokosten du hadde planlagt at du skulle spise. Eller at du kom å jobb i tide.

Velg én sånn hendelse, stor eller liten. Og spør deg selv: «Hva var grunnen til at jeg fikk det til? Hva gjorde jeg for å lykkes? Hvordan kan jeg kopiere denne fremgangsmåten for å lykkes neste gang?»

Bruk gjerne 3-5 minutter til å skrive litt om denne hendelsen. Vær konkret. Definer tydelig hva du gjorde. For eksempel: I stedet for å skrive: «Jeg hadde en plan om hva jeg skulle spise til frokost» kan du poengtere: «Jeg skrev ned måltidsplanen min rett etter middag i går kveld. Jeg sjekket hva jeg hadde i kjøleskapet og planla frokosten min ut i fra det.»

Ser du hvor mye mer konkret det blir? Grunnen til at jeg vil at du skal være så «overtydelig» er at da blir det lettere for deg å kopiere din egen suksessformel neste gang!

I 2013 skrev jeg boken Tenk som en kriger sammen med Tommy Fjeldheim, tidligere spesialsoldat i Forsvaret. I Forsvarets spesialkommando (FSK) har de rendyrket denne metoden. Etter hvert oppdrag har de en debrief. I tillegg til å evaluere de tingene som ikke gikk så bra, bruker de tid og krefter på å definere og analysere hva som faktisk gikk bra. «Ved å gjøre dette til en rutine, tar du med deg erfaringer. Du dyrker progresjon, i stedet for bare å gå videre», sier Tommy i boken.

Så da spør jeg deg: Hva var det som faktisk gikk bra for deg i dag? Som alltid vil jeg gjerne høre fra deg. Send dine spørsmål eller innspill til support@spisdegfri.no. Alle får svar i nyhetsbrevet.

Beste hilsen Irina
ps. Som dere fikk med dere, åpnet jeg påmelding til grunnkurset i forrige uke. Hvis du var blant dem som ikke meldte deg på, vil jeg be deg om å bruke to minutter på å fylle ut denne korte spørreundersøkelsen. Kan du hjelpe meg? Klikk her for å fylle ut skjemaet.

Del dette innlegget

Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Scroll to Top