Hvilken pris vil du betale for suksess?

Det kunne ha vært en gledens dag. Jeg burde ha blåst opp ballonger og invitert på fest for å feire at Spis deg fri klatret helt til andreplass på den offisielle bestselgerlisten sist fredag! Juhuuu!!!

I stedet måtte jeg sette meg ned og skrive mail. Varsle naboene om å ikke slippe inn fremmede i oppgangen. Titte meg over skulderen. Og låse sikkerhetslåsen, for å være på den sikre siden.

Det er nemlig slik at mørket og lyset går hånd i hånd. Når lyskasterne plutselig rettes mot noen, kan uante krefter tre frem fra skyggene. Sånn har det vært for meg den siste tiden.

Jeg har fått haugevis av heiarop og takknemlige hilsener, etter å ha gitt ut boken Spis deg fri og skrevet boken Alkoholfri, som begge ble lansert i august. Mediene har også vist sin interesse. De siste ukene har jeg figurert i aviser, magasiner, på TV og i radio.

Samtidig har det altså dukket opp noen, som ikke liker at jeg er synlig. Som åpenbart skulle ønske at jeg kunne ties i hjel. Det er visst ikke uvanlig at personer som blir profilert i mediene opplever dette. Det gjør det ikke mindre ubehagelig av den grunn.

Uansett: Jeg har heldigvis fått god støtte. Jeg har bedt om hjelp, meldt fra til de rette instanser, og tatt de forholdsreglene jeg har fått beskjed om er nødvendige. Så jeg føler meg trygg.

Samtidig har opplevelsene de siste dagene fått meg til å reflektere over kraften av forandring. Når noe forandrer seg, forvandles alt. Ingen endrer seg i et vakuum. Det er relevant i forhold til den prosessen jeg gikk gjennom da jeg endret matvanene mine for et par år siden. Og det kan kanskje være relevant i forhold til de endringsprosessene du selv står overfor?

Spørsmålet er: Hva er det som gjør at forandring er smertefullt? Ikke bare for meg selv, men også for mennesker som står rundt meg? Jeg tror det henger sammen med at mine valg synliggjør andres valg. Hvis jeg velger å si nei til sukker og mel, blir andre oppmerksomme på sine egne valg. Det kan være ubehagelig. I stedet for å ta en titt på seg selv og undersøke hva det handler om, er det lettere å peke fingeren på meg og si «du tar feil» eller «du er ekstrem».

Ved å forandre meg påvirker jeg andre. Enten jeg vil eller ikke. Kanskje jeg også påvirker deg. Husk at du har et valg. Du kan velge å bli provosert. Eller du kan velge å bli inspirert. Valget er ditt.

Jeg har etter hvert lang fått erfaring med forvandling, etter å endret mange ting i livet mitt over flere år. Jeg opplever ofte at de som innledningsvis blir trigget og provosert, ofte kan bli nysgjerrige og til og med inspirert på sikt. Det tenker jeg også om de menneskene som lusker rundt i skyggene nå. Hvis de oppholder seg lenge nok i nærheten av lyset, blir de til slutt opplyst.

Så jeg har ikke tenkt å gi meg. Mitt mål er at flere skal få oppleve gleden av et lettere liv – og mitt motto er at gode nyheter er skapt for å deles. Det har jeg tenkt å fortsette med.

Hvis du vil hjelpe meg i det arbeidet, vil jeg be deg om å gå inn på Facebook-siden Spis deg fri og gi siden en Review eller Anmeldelse. Det kan du gjøre ved å velge antall stjerner (1 til 5) og skrive en liten kommentar om siden. Klikk her for å gjøre det nå. Takk for støtten! 

Spørsmål og svar:
Ellers kan jeg rapportere at det har strømmet inn med spørsmål den siste tiden. Jeg begynner med en mail fra Charles, som har mange gode spørsmål. Charles skriver:

«Kjøpte boka di til kona mi her om dagen, så jeg lar henne lese den først, men jeg har allerede for noen dager siden begynt med å kutte ut sukker og mel.

Jeg jobber på folkehøyskole, og du har kun i løpet av de 3-4 siste dagene «reddet meg» fra både sitron-mu***, sj***-ka**, va*** og kanel-*****!! (Ikke rart det er vanskelig å holde vekten nede hvis man skal spise alt sukker som blir bydd fram!!) [Obs! Det er jeg som har sensurert matvarene, for å unngå at noen skal bli trigget 😉 Hilsen Irina]

Det har dukket opp noen spørsmål som vi håper du kan svare på:

1) Kona og jeg er vant til å spise Rugsprø knekkebrød. Dette er jo veldig grovt knekkebrød, men det er jo tross alt MEL (rugmel) i dette knekkebrødet. Betyr det at vi bør kutte ut å spise Rugsprø?

2) Jeg har i lengre tid spist 86% kakao-sjokolade, både på grunn av antioksidantene i kakao, men også for å prøve å erstatte godteri-spising med denne typen sjokolade. Men jeg ser at det ER sukker i denne sjokoladen også. Bør jeg kutte den ut? (Jeg spiser 1-2 ruter sjokolade pr dag, noe som resulterer i 60-120 kalorier pr. dag).

3) Jeg har spist havregryn med melk i lengre tid, fordi havregryn gir meg en metthets-følelse som varer lenge. Men etter å ha sett en dokumentar som heter «What The Health», så mistet jeg helt lysten på å drikke ku-melk.

Derfor har jeg den siste uka brukt 100% plante-basert melk (blanding av kokos- og mandel-melk) i stedet for ku-melk.

Men når jeg ser på innholdsfortegnelsen, så ser jeg at det ER sukker også i denne nye melken som jeg bruker.

Så da blir spørsmålet: Bør jeg kutte ut å bruke kokos-/mandel-melk?

Håper du kan hjelpe oss med å svare på dette. På forhånd tusen takk for hjelpen!

Tusen takk også for at du gir ut denne boka! Veldig spennende konsept som gir mye mening, og jeg kjenner meg allerede lettere i kroppen! :)»

Mine svar til Charles (og kona):
1. Rugsprø er ikke tillatt. Det inneholder 95 prosent mel, og er derfor ikke forenlig med Bright Line Eating.
2. Beklager, 86 prosent-sjokoladen er heller ikke tillatt.
3. Det finnes en rekke vegetabilske melkeerstatninger, som er 100 prosent sukkerfrie, blant annet Oatly Havredrikk. Styr unna Alpro-produktene. Disse er fulle av sukker.

Lykke til!
* * *
Flere har også spurt om hvor de kan finne appen The Daily Companion, som Susan har omtalt flere steder i boken. Appen er dessverre blitt forsinket. Beta-versjonen testes i disse dager, og den offisielle versjonen skal visst komme snart. Så snart den blir tilgjengelig, skal jeg sørge for å nevne det på FB-siden og i nyhetsbrevet, så følg med.

* * *
Ellers er den store nyheten den siste uken at kursportalen for Spis deg fri har åpnet! Den finner du her: http://kurs.spisdegfri.no.

Introkurset er det første kurset som er lansert. Dette ligger nå tilgjengelig i portalen. Jeg laget kurset i forbindelse med boklanseringen. Mitt ønske er at kurset skal gi deg de konkrete rådene, oppskriftene og tipsene du trenger for å komme i gang, så snart du har lest boken.

I oktober lanserer jeg det nettbaserte kurset «Et lettere liv», som vil gi deg en fyldig verktøykasse med det du trenger for å gjøre endringer i ditt eget liv. Kurset går over 8 uker. Se nettsiden www.spisdegfri.no/kurs for mer informasjon. Sett deg på ventelisten, så sender jeg deg mer informasjon så snart påmeldingen åpner.

Husk: Send meg en mail hvis du har spørsmål. Alle får svar i nyhetsbrevet!

Ha en fortsatt herlig uke!
Beste hilsen Irina
ps. Likte du det du leste? Husk at nyhetsbrev kan deles. Send det gjerne videre til en venn eller noen andre du kjenner, som kan ha glede av disse tankene. Hvis du har mottatt denne mailen fra en venn, kan du klikke her for å motta ditt eget nyhetsbrev, rett i innboksen.

Del dette innlegget

Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Scroll to Top