Slik lurer jeg hjernen min!

Flere  lurer på om det finnes noen typer brød man kan spise når man følger Bright Line Eating. Svaret er ja. Da lurer du selvsagt på hvilket brød det er? Det skal jeg komme tilbake til litt lenger ned i denne mailen.

Husk at du kan sende meg et spørsmål om Bright Line Eating! Alle får svar i nyhetsbrevet.

Spørsmål:
Først vil jeg gi et svar til Ulla (45), som har sendt meg følgende spørsmål:

«Hei! Jeg er absolutt med på alt Susan sier og skjønner at man må kutte ut alt av mel og sukker etc, mitt spørsmål er om man må det etter vekttapet også? Skjønner at man ikke kan gå tilbake til tidligere vaner, men aldri å kunne spise f.eks pizza hadde vært litt trist…»

Mitt svar:
Takk for ditt spørsmål. Svaret på ditt spørsmål er: JA. I Bright Line Eating spiser vi ikke mel og sukker. Punktum.

Samtidig vil jeg legge til tre påstander eller strategier, som du kan “velge” om du vil teste ut eller tro på:

 #1: Pizza, pasta, boller, foccaccia, godteri, brownies, pepperkakedeig og alt det andre jeg elsket å spise er ikke lenger et savn! Jeg VET at det er vanskelig å tro, og jeg var også veldig skeptisk da jeg hørte erfarne Bright Linere påstå dette da jeg begynte min reise i oktober 2015. Men tro meg – det er helt sant. Hjernen blir etter «løsrevet» fra mel og sukker, og blir etter en stund ikke lenger trigget av den type mat. Hos noen inntreffer denne forvandlingen allerede etter noen dager og uker. For meg tok det noen måneder, men i dag kan jeg med hånden på hjertet si at mel- og sukker-produkter IKKE frister meg lenger.

Jeg vet ikke om du noen gang har sluttet å røyke, men det kan faktisk sammenlignes. Da jeg stumpet røyken i 2002, skjønte jeg ikke hvordan jeg skulle overleve uten sigaretter. I dag ville jeg aldri ha funnet på å ta meg en røyk. Det frister ikke lenger. Hjernen har fått andre assosiasjoner til røyk enn at det er “kos og avslapning”…

#2: Jeg sier ikke at jeg «ikke kan» spise mel eller sukker. Jeg sier i stedet at jeg  ikke spiser mel og sukker. Hører du forskjellen? Det er kanskje en subtil detalj, men for hjernen er det milevis mellom disse to utsagnene. Hvis jeg sier til meg selv (eller andre) at jeg «ikke kan» gjøre ditt eller datt, blir jeg automatisk et «offer». Det er synd på meg. Det er noe jeg har måttet gi opp eller er nødt til å avstå fra. Med andre ord: Ikke særlig lysbetont.

Hvis jeg derimot sier «jeg spiser ikke» det eller det andre, har jeg tatt tilbake kontrollen over hjernen. Det er jeg som er sjefen. Jeg har tatt en myndig og gjennomtenkt avgjørelse. Det er mitt valg. Er du med på forskjellen?

#3: Av samme grunn sier jeg heller ikke at «jeg aldri mer kan spise sukker eller mel». I stedet sier (eller tenker) jeg: «I dag spiser jeg ikke sukker eller mel.» Jeg tar kun et valg som gjelder for dagen i dag. Dette er et prinsipp tuftet på 12-trinnsfilosofien, der mottoet er at tilfriskning fra avhengighet skjer «En dag ad gangen» – «One Day At A Time». Jeg bestemmer meg derfor for å holde mine Bright Lines I DAG. Hva resten av livet bringer, eller hva jeg gjør i morgen, trenger jeg ikke å tenke på i dag.

Jeg diskuterte faktisk spørsmålet ditt med to gode Bright Line-venninner i går kveld, og begge bekreftet at de ofte har blitt spurt om det samme. Hun ene sa da: «Jeg svarer alltid at jeg har spist min andel av mel og sukker i den delen av livet som ligger bak meg. Fremover forsyner jeg meg mer av alt det grønne, hvor jeg ikke var så flink tidligere…» Det synes jeg var en sjarmerende oppsummering.

Jeg håper dette kan være til hjelp, Ulla – og send meg en melding hvis det er noe mer du lurer på!

Så over til det som mange lurer på: Finnes det noen typer brød man kan spise? Marianne har sendt meg følgende spørsmål:

«Livet ville vært veldig enkelt hvis jeg kan spise dette http://www.foodforlife.com/what-are-sprouted-grain-breads.htm 
Er det lov?

Mitt svar:
Ezekiel Bread, som er laget på spirer, er faktisk lov! Susan gjør samtidig oppmerksom på at brødet kan trigge sukker- og melhungeren hos enkelte, så det gjelder å være oppmerksom. Legg også merke til at det amerikanske brødet er laget helt uten mel. Når jeg tar et kjapt søk på norske nettsider, ser jeg at det finnes Ezekielbrød her til lands som er laget med spelt eller sammelt mel. Det vil ikke være tillatt.

Husk at du kan sende meg ditt spørsmål, hvis det er noe du lurer på. Alle får svar!

Og hvis du har lest helt hit i dette laaange nyhetsbrev, fortjener du en liten bonus:

Her kommer min favorittoppskrift på Bright Line Eating-vennlige rundstykker. Jeg sender samtidig en takk til min gode venninne Linda, som har gitt meg oppskriften:

Rundstykker med Cottage Cheese
400 g cottage cheese (stor boks)
3-4 egg (3 store eller 4 små)
250 g lettkokte havregryn
1-2 ts bakepulver
litt salt

Bland det våte med stavmikser. Tilsett resten. Bland igjen med stavmikser. Røren er veldig klissete, men skal ikke renne. Justér eventuelt med havregryn.

Bruk en skje til å lage 9 store “klatter” på et bakepapir.

Stek på 200 ºC i 20 minutter midt i ovnen.

Denne oppskriften kan endres og justeres i alle mulige slags retninger. Mindre egg, mer cottage cheese, tilsett hakkede nøtter, frukt eller annet.

I Bright Line Eating spiser vi gitte mengder karbohydrat, protein, fett og grønnsaker til hvert måltid. Mengdene avhenger av om du ønsker å holde vekten stabil, eller om målet er å opp eller ned i vekt. Hvis du følger denne oppskriften, og målet ditt er å gå ned i vekt, kan du spise 1 rundstykke til frokost. Det tilsvarer i så fall 1 porsjon karbohydrat og 1/2 porsjon protein.

Vi sees snart!
Beste hilsen Irina

ps. Kjenner du andre som kunne trengt denne informasjonen? Videresend gjerne dette nyhetsbrevet til dem eller tips dem om FB-siden Spis deg fri. Takk for at du sprer budskapet – gode nyheter er skapt for å deles!

Del dette innlegget

Share on facebook
Share on email
Share on twitter
Scroll to Top